Mirha, mint bibliai olaj

Mirha (Myrrha)

A mirha esszenciális olajat a kicsi, tüskés mirhafa gumis gyantájából vonják ki, és számos egészségügyi előnye miatt évszázadok óta használják. Az ősi feljegyzések azt mutatják, hogy a mirhát annyira értékesnek tartották, hogy súlyát aranyban mérték.

Történelem: A görög mitológiában Myrrhának, Thesis király lányának könnycseppjeiből jött létre a mirha. Myrrha nem volt hajlandó Aphrodité szolgálatába lépni, aki büntetésből a lányt és apját, elméjüket megzavarva vérfertőző kapcsolatra kényszerítette. Mikor ezt felismerte a király, meg akarta ölni lányát, de az Istenek, hogy megmentsék az életét, fává változtatták. A fakéregből kicsorduló könnycseppek a lány bánatát jelképezik.
A mirha szó eredetére vonatkozóan kétféle verzió létezik. Az egyik, hogy az arab murr „keserű” szóból ered, a másik változat szerint a héber mar, szintén „keserű” szóból származik, mely kesernyés ízére utal. A mirha valójában cserje vagy törpefa. Afrikában, pontosabban Szomáliában, Etiópiában és Kenyában, Arábiában és Ázsiában őshonos balzsamfafélék családjába tartozik. A mirha, a mirhafa kérgének repedéseiből származó sárgásvöröses, vöröses, barnás színű gyantája. A fa kérgének felmetszésével gyűjtik.
Egyiptomban a legdrágább árucikkek közé tartozott a tömjénnel együtt. Halottjaikat mirhával balzsamozták, hogy megszépítsék utazásukat az örökkévalóságba, az evilági életben pedig a szerelem és az érzékiség fokozására mirhaillattal füstöltek. Templomaikban éjjel-nappal égették.
A zsidó hagyományok szerint Mózes is ezt használta papjai felszentelésére, a keresztre feszített Jézusnak állítólag egy elöljáró mirhából és borból készült italt kínált.
Korai sumér feliratok is említik a mirhát a rossz fogak és gilisztafertőzöttség ellenszereként. Görögök köhögés ellen is ajánlották.
Az ókorban a kis mennyiségű mirhát tartalmazó borok hosszabb ideig elálltak, később ecetesedtek meg. A gyantát vagy közvetlenül a borba szórták, vagy a korsó belsejét, fedelét vonták be.
Egymástól távoli kultúrákban is alkalmazták a gyantát gyógyászati, vallási és kultikus célokra, például Indiában, Kínában, Afrikában, az ókori Közel-Keleten, és még a XVIII. Századi Angliában is alkalmazták.
A mirhához szorosan kapcsolódik a tömjén is. Orvosi alkalmazásuknak az lehetett az oka hajdan, hogy a jó illattal elűzhető a rossz szag. Később ebből származhatott az a hit, hogy a jó szagokkal elűzhetők a démonok és elkerülhetők a járványok.
Mirha bibliai olaj
“Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről… Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát” (Mt 2:1, 11, MBT).A harmadik ajándék pedig a mirha. Ez is több alkalommal jelenik meg a Bibliában akár illatszerként (pl. Eszt 2:12), akár orvosságként (pl. Gen 37:25-27). Elsősorban a fájdalomcsillapító, stresszoldó hatása miatt ismeretes, mint orvosság. Mirhás bort akartak a kereszten függő Jézusnak adni, hogy a fájdalmait csökkentsék (Mk 15:23), a halála után pedig a bebalzsamozásához is ezt használták (Jn 19:39). Jézus király és főpap volta mellett ő a szenvedő Messiás is, aki a saját sebeivel gyógyítja meg a miénket (Ézs 53:5), a szenvedését megkoronázó halálával vált meg bennünket a bűnből. Az élete folyamán töviskoronát kapott (Jn 19:2), ami a szenvedő szolga szükségszerű “tartozéka”. Ahhoz, hogy az aranykoronával a fején tudjon egy napon visszatérni, a szenvedésen keresztül vezetett az út. Ezzel persze nekünk is példát adott, és kijózanít, hogy a szenvedéseinkből tanuljuk meg az engedelmességet (Zsid 5:8).

A teljes megváltáshoz és Jézus személyéhez mindhárom ajándék üzenete hozzátartozik. Az arany annak a királynak jár, aki uralkodni fog, és az uralmat nem önkényesen, katonai haderővel ragadta magához, hanem a szeretetével nyerte meg az alattvalóit. A tömjén a főpapé, aki engesztelést végzett értünk egyszer és mindenkorra, és a lelkünknek bebocsátásat szerzett Isten országába. A mirha pedig a szenvedő Messiást illeti meg, aki vállalta a kínhalált azért, hogy mi éléhessünk. Nem tudom, hogy a bölcsek tudták-e, mit adnak Jézusnak. Akár tudták, akár nem, az ajándékok üzenete az evangélium magvát foglalják össze.

A doTERRA Mirhája

A doTERRA Mirha (Myrrh) egy igencsak értékes illóolaj, amit már a történelem során is számos módon használták a meditációtól a balzsamozásig, és betegségek gyógyításában. Az ősi hagyományban annyira értékes olajnak számított, hogy értéke megegyezett az arany értékével. Főleg rák, lepra és szifilisz gyógyítására használták. Korianderrel és mézzel keverve a herpeszt orvosolták.

Hatásai:
Baktériumölő, gombaölő, gyulladáscsökkentő hatással bír. Idegerősítő, kezdeményező képességgel, erővel tölt el.
Megőrzi a bőr egészségét, késlelteti az öregedést, kifejezetten jó a bőrfekélyek kezelésére.
A mirha tartósító tulajdonsága miatt a belőle készített illatszer akár tíz évig is megőrzi illatát. Napjainkban a kozmetika is használja pakolások, szépítőszerek alapanyagaként.
Aloéval keverve a középkorban ismert fogászati panaszokat enyhítő hatása, de köptetőnek és mellkasi fájdalmak enyhítésére is alkalmasnak tartják.
A XIX. században a mirhát külső fertőtlenítőszerként tekintették.
Ma főleg szájöblítőként és száj fertőtlenítőként használjuk szövetösszehúzó hatása miatt. Kínai kutatók baktériumölő hatású enzimeket találtak benne. Indiai szakértők pedig gyulladáscsökkentő hatását emelik ki.

A mirhát a meghaladás olajának is nevezik, mivel idegfeszültség, szorongás és stressz esetén nyugtatóan hat a testre és az elmére.

Az egyik legspirituálisabb olaj, békességet és nyugalmat ad.

Érzelmi hatásainak köszönhetően, segít továbblépni a nehéz helyzetek után, megfékezi az indulatokat, a haragot és nyugalommal tölt el.

Nem irritál és nem érzékenyít, de magas koncentrációban mérgező lehet. Terhesség ideje alatt nem ajánlott használata

A következő illóolajokkal jól keverhető és párosítható: tömjén, levendula, vadnarancs, pacsuli, szantálfa és a csípős olajok.

Mirha jótékony hatásai:
 • erős tisztító hatású, különösen a száj és torok kezelésére ajánlott
 • nyugtatja a bőrt, elősegíti a sima és fiatalos bőrkinézetet
 • párologtatva tudatosságot és elmélyülést idéz elő, valamint hangulatemelő hatással bír
 • támogatja az érzelmi egyensúlyt és a jó közérzetet
 • szúró és fájó torok esetén, 125 ml vízhez ajánlott 2 csepp mirha olaj és egy kiskanál méz, ami nyugtatja a torokfájást
 • tisztítóan hat, főleg a torokra és a szájra
 • 1 csepp mirha olaj adagolása a fogkrémhez, tisztítja és fertőtleníti a fogakat
 • helyileg, pulzus pontokon használva, tudatosságot, éberséget és fókuszálás
 • arctonikhoz adagolva, tisztítja az arcot és csökkenti a ráncok megjelenését
 • étvágytalanság esetén, belsőleg fogyasztva növelheti az étvágyat
 • segít az érzelmi egyensúly és a jó közérzet fenntartásában
Fontos!
Az esszenciális olajok nem helyettesítik a gyógyszereket, vagy az orvos által előírt terápiát! Minden esetben konzultáljon orvosával, ha elkezdi használni az esszenciális olajokat! Egy Ön számára új olaj használata előtt mindig végezzen először bőrtesztet!
Gyermekeknél, érzékeny bőrűeknél javasolt hordozóolajban hígítani az olajokat!
Esszenciális olajokat szembe fülbe, orrba, nyílt sebbe csepegtetni tilos!
Ha allergiás reakciót tapasztal, függessze fel az olaj használatát!
Ha fényérzékenyítő olajokat használ bőrön, kerülje a közvetlen napsütést és uv – sugárzást 12 órán át!
Írj bátran, ha Te is szeretnéd megtapasztalni a doTERRA illóolajok erejét vagy, ha bővebb információra lenne szükséged! Ha szeretnél vásárolni vagy regisztrálni itt is megteheted.

Pin It on Pinterest