Illóolaj  és a szaglásunk

Illóolaj, az illatok, a szagok érzete evolúciós értelemben ősi agyterületeken jön létre. A különböző ízek és szagok érzete a legősibb emberi  műkési folyamat.  Gyermekként több szagot tudunk megkülönböztetni, érzékenyebbek vagyunk a szagokra, mint a felnőttként.  A szaglása a csecsemőnek születéskor már fejlett.

 

10 000 szag

“Egy érzékeny, rutinos szagolgató” úgy 10 000 szagot tud megkülönböztetni, míg a gyakorlatlan ezeknek csak a felét tudja jól felismerni. Orrunk és nyelvünk receptorsejtjei kémiai ingereket fognak fel.  Szaglórendszerünk egy további tulajdonsága, hogy a receptorok 60 naponta megújulnak, az érzéksejtek elhalnak, aztán folyamatosan újra születnek ott, ahol éppen van szabad hely. A szagérzékelés erősen függ a hormonoktól és a motivációtól is,  a hormonzavarok felerősíthetik és gyengíthetik is az érzeteket. Például egy kismamának nem biztos, hogy minden olajat szabad használni.

 

Illóolajok, Illatok az aromaterápiában

Csak 100% tisztaságú illóolajokat használj! Vannak amit lehet belsőleg is, vannak amit csak külsőleg használhatunk, mindenképpen be kell tartani ezeket a szabályokat. Nem csak fizikai síkon, hanem mentális változásokat is elérhetünk velük, terápiásan is alkalmazhatjuk őket, ha mélyreható változást szeretnénk elérni. Ilyenkor, mint mindent,  úgy tartják, legalább 21 napig alkalmazni kell, hogy a mindennapjaink részévé váljon.

 

Ha nem vagy biztos az alkalmazásban, kérj segítséget!    Facebook oldal       Zárt facebook csoport                Instagram

Pin It on Pinterest