Alvás és levendula

 

A világhírű alvásszakértők szerint egy átlagos ember életének 36 százalékát alvással tölti. Az idő és az egészségre gyakorolt közvetlen hatás alapján az alvás lehet az általános jó közérzet legnagyobb összetevője, mégis az egészséges életmódbeli viselkedések közül hagyományosan ez kapta a legkevesebb figyelmet. A modern kutatásokkal együtt egyre jobban megértjük, mi történik, amikor alszunk, és mi a fontossága, valamint új módszerekkel is foglalkozhatunk ezzel a mindent átható kérdéssel.

Álmatlanság esetén vagy rossz alvóknak segíthetnek a természet adta Illóolajok és illóolaj keverékek használata lefekvés előtt, melyek segítségével gyorsabban ellazulunk, elengedünk és könnyebben álomba tudunk merülni, reggel pedig kiegyensúlyozottabban ébredünk, ami pedig a másnapi teljesítményünkön is meglátszik majd.

 

Tudományos szemszögből az alvás és a levendula 

 

Hosszú pihenőidőnk alatt a nem gyors szemmozgású alvás (NREM) négy szakaszán megyünk keresztül, amelyet a gyors szemmozgású alvás (REM) egyetlen szakasza követ. A NREM ciklusok alatt testünk keményen dolgozik a sejtek helyreállításán; az izomszövetek felépítésén és újjáépítésén; a szervek, a csontok és az immunrendszer egészségén; és az információk továbbításán az agykéreg felé, hogy új kapcsolatokat és emlékeket alakítson ki. Az ezt követő REM szakasz a mentális helyreállításra összpontosít: a memória rendezésére és az agyban a hely megteremtésére az új kapcsolatok következő hullámának. Bár a National Institutes of Health szerint egy átlagos felnőtt kevesebb mint 7 órát alszik éjszakánként, 7,5-9 óra szükséges ahhoz, hogy teljes mértékben végigmenjünk az NREM-REM ciklusokon, és hatékonyan helyreállítsuk testünket és elménket. A felhalmozódó napi fáradtság mellett az alváshiány negatívan befolyásolja az immunrendszer működését, gátolva annak képességét a fertőzések elleni küzdelemben. Az alváshiány az endokrin rendszerét hullámvasútra viszi, negatívan befolyásolva az olyan életfontosságú mutatókat, mint a szívritmus, a vérnyomás és a vércukorszint, növelve ezzel számtalan egészségügyi állapot kockázatát. Még az éhségérzetet is fokozhatja, és csökkentheti az étkezéssel való elégedettséget. Az alvás közvetlen hatással van az összes testrendszered megfelelő működésére, és ha a megzavart alvás örökös ciklusába kerülsz, annak valódi egészségügyi következményei vannak.

 

Levendula és az L-teanin

Nagyszerű alvássegítő anyagot találunk abban az anyagban, amelyről úgy tartják, hogy a modern aromaterápia magja. A levendula egy rendkívül jól kutatott illóolaj. E tudományos tanulmányok többsége a helyileg és különösen aromásan alkalmazva nyugtató és pihentető tulajdonságaira vonatkozik. Számos, több résztvevői csoportot érintő tanulmány kimutatta, hogy a lefekvés előtti rutin kiegészítéseként alkalmazott levendula illóolajjal végzett aromaterápia javíthatja az alvás időtartamát és az elégedettséget, miközben csökkenti az éjszakai ébredés és az általános fáradtság szintjét2-5. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a lefekvés előtti levendula belégzési rutin kialakítása még hosszú távú, kiegyensúlyozó hatással is lehet az alvási ciklusra6. Kevésbé ismert, hogy a levendula illóolaj belsőleg alkalmazva milyen széleskörű alvástámogató tulajdonságokkal rendelkezik. Klinikai és kísérleti kutatások kimutatták, hogy a szájon át bevitt levendula illóolaj segíthet az alvásra való felkészülésben és az ébrenléti energiaszint javításában7,8. Bár ezeknek az előnyöknek a mechanizmusa nem teljesen tisztázott, úgy vélik, hogy legalább részben annak köszönhető, hogy képes befolyásolni a neurotranszmitterek aktivitását és általános nyugtató hatást gyakorol az idegrendszerre.

A levendula illóolajhoz hasonlóan az L-theanin is megtalálható egy olyan anyagban, amelyet szó szerint több ezer éve használnak egészségre előnyös tulajdonságai miatt. Az L-glutamát és az L-glutamin aminosavak megfelelője, az L-theanin a zöld tea alkotórésze. Bár a zöld tea erősen koffeintartalmú lehet, úgy tűnik, hogy nincs serkentő hatása, és a kutatások kezdik bizonyítani, hogy ez az L-theanin miatt lehet. Míg a jelenlegi kutatások többsége a koffeinnel kombinált “nyugtató” és stimuláns-gátló hatása körül forog, az alvást elősegítő hatásaival kapcsolatos kutatások egyre bővülnek. A klinikai vizsgálatokban az L-theanin bizonyította, hogy képes segíteni az alanyokat az elalvásban és a jobb minőségű alvásban. Az L-theanin alkalmazása bizonyítottan javítja az alvás hatékonyságát és az alvási késleltetést10,11. Bár a mögöttes mechanizmusok még nem teljesen tisztázottak, úgy gondolják, hogy az L-theanin fogyasztásának alvással kapcsolatos előnyei annak köszönhetőek, hogy képes stabilizálni a glutamaterg koncentrációt és megváltoztatni a szerotonin és más neurotranszmitterek szintjét az agyban12,13. A levendula illóolajhoz hasonlóan az L-theanin fogyasztásakor befolyásolja a neurotranszmitterek aktivitását, hogy elősegítse a jobb alváshigiénia és a hatékonyabb pihenés kialakulását.

 

A doTERRA Serenity lágyzselatin a levendulát és az L-theanint más alvást elősegítő növényi kivonatokkal kombinálja. A szokásos lefekvési rutin kiegészítése a Serenity Softgels-szel lehet az a táplálkozási támogatás, amelyre szüksége van a hatékony alváshoz és az optimális jóléthez.

 

A napi szokások valódi változást hozhatnak! A napi szintű használat ajánlott, amelyekkel elérheted és fenntarthatod az egészséges életmódot. Ha szeretnél bővebb információt kapni kérlek írj vagy keress meg személyesen.

 

 Forrás: doTERRA 

Pin It on Pinterest