Milyen aroma diffúzort válasz?

A legelső, hogy el kell dönteni: hidegpárásítót, vagy párologtatót keresel, azaz illóolaj porlasztására kifejlesztett készüléket szeretnél vásárolni vagy a párasítás a fő szempont az otthonodban. Örömmel tölt el, hogy az aromaterápiát egyre többen ismerik sajnos azonban a minőségre nagyon fontos figyelni, hiszen az nemcsak az aromáig tart! Az aroma diffúzor a legalkalmasabb arra, hogy el kezd használni a családodon az illóolajokat azaz aza aromaterápiát bevidd az otthonodba.

Az Aroma Diffúzorok, vagy Ultrahangos hideg párásítóként ismert készülékek a leghatékonyabb és látványosabb eszköze, az illóolaj molekulák legsikeresebb elpárologtatásának egy adott térben. A diffúzorok segítségével az illóolajok pozitív hatásait folyamatosan élvezhetjük környezetünkben, kellemes illatot varázsolnak az otthonodban, de a fertőtlenítésről vagy a stresszoldásról is gondoskodhatnak attól függően milyen tiszta esszenciális illóolajjal használod őket.

Mire használhatjuk az aroma diffúzort?

 • A párásítók hasznosak lehetnek felnőttek és gyermekek számára alvás elősegítésére: Bizonyos illóolajok, mint például a cédrusfaolaj, a levendulaolaj, a doTerra Serenity, az édes narancsolaj és a római kamillaolaj képesek arra, hogy erősen nyugtató hatású legyen az elme és a test azáltal, hogy befolyásolják az agy limbikus régióját. Legjobb megoldás alvásproblémákra gyermekek esetében ez a párologtatási forma.
 • Segíthet az allergia és az asztma tüneteinek enyhítésében: Ha allergiától vagy asztmától szenvedsz, a tünetek súlyosbodását észlelheted, ha túl száraz a levegő. A párásító használata nedvesség hozzáadásával segíthet a száraz köhögés leküzdésében.
 • A nedves levegő segíthet megelőzni bőr kiszáradását: A száraz levegő kiszáradt bőrt okozhat. Ha a bőr száraz, akkor könnyebben repedhet és ráncolódhat. Ennek egyik módja az elfogadható nedvességtartalom elérése a levegőben. A bőr viszketését okozó hatások, például az ekcéma.
 • Élettereink: otthonunk, munkahelyi terek fertőtlenítésére: Az illóolajok vírusölő hatásai, fertőtlenítő tulajdonságai által elpusztítják a baktériumokat, és segítenek a penészgombák semlegesítésében is. Az aroma diffúzor hatásai javítják a levegő minőségét, melyet belélegzünk.
 • Illatosításra- szagtalanításra: Az aroma diffúzorral, illóolaj hozzáadásával történő térillatosítás a tökéletes módja annak, hogy a feltöltődés időszaka hatékony legyen. Tedd kellemessé az estét egy csodás illattal, és  semlegesíthetünk bármilyen kellemetlen szagot lakásunkban.
 • Hangulatjavításra: Egy szép aroma diffúzor nemcsak segíthet a stressz csökkentésében, hanem energikus hangulat megteremtésére is felhasználható. Manuálisan állítható fényerőszabályzóval rendelkeznek és a nyomó gombok többszöri megnyomásával 7 féle színjáték közül választhatunk. Az aromaterápia mellett a aromalámpaként is használhatjuk hangulatjavításra. Éjszakai fényként is használhatjuk, akár gyermekszobában is az elalvás segítségeként.
 • Aromaterápiára: Töltsd fel a tartályt vízzel a tárolókapacitásnak megfelelően, adj hozzá 2-3 csepp illóolajat. A készülék ultrahang segítségével porlasztja szét őket a levegőben. Az aromaterápiával a levegőbe kerülő molekulák pedig kellemes illatokkal- érzetekkel fejtik ki immunerősítő, gyógyító vagy épp nyugtató hatásukat.

Miért van szükség illóolaj esszenciák párásítására?

 • az esszenciális, terápiás illó olajokat így tudjuk a leghatékonyabban alkalmazni, belélegezve a testünk minden sejtjéhez eljut és ezáltal fejti ki gyógyító hatását!
 • ha a szoba levegője száraz, a garat és orrjáratok kiszáradnak, köhögésnél csillapíthatja a köhögést csillapíthatja a hörgők irritációját
 • megnő az infekciók száma, a gyerekek gyakrabban kapnak el vírusos vagy akár bakteriális betegségeket
 • illóolajok párologtatása diffúzor segítségével hatékonyan csökkenti a csíraszámot a levegőben
 • a szobában a vírusok és baktériumok száma 95%-kal csökken az illóolajok eloszlatása során
 • használja naponta, tegyen az egészségéért!

Nézzük meg a piacon jelenlévő készülékeket!

 • A hidegpárásítók csak a levegő párásítására szolgálnak, illóolajjal használni őket nem lehet. Sokféle ilyen készülék kapható a piacon. Ha a (gyakran apró betűs) termékleírásokat alaposan elolvassátok, kiderül, ezeket tilos illóolajjal működtetni. A valódi illóolajok ugyanis tönkre teszik az ilyen készülékek belső műanyag alkatrészeit. Szóval vizet, esetleg aromavizeket tölthetsz bele, így a készülék közvetlen közelében kevésbé lesz száraz a levegő. Az ára fontos, hiszen az olcsó készülékek teljesítménye is alacsony.
 • Az aroma diffúzorként hirdetett, silány minőségű termékek, szintén nagyon vonzó áron, sokféle fazonban kaphatók. Ezek elvileg képesek az illóolaj porlasztására, ám messze nem azt az élményt nyújtják, amit az aromaterápiában életvitel szerint gondolkodó, egészségtudatos vásárló megszokott. Tehát itt is nagyon fontos az ár, hiszen ha azt az élményt szeretnéd megkapni ami az olajokkal igazán jár akkor figyelni kell a minőségre. A nem megfelelő minőségű aroma diffúzorok problémái lehet: köpködi a vizet, az asztal vagy komód nedves lesz a lecsapódó párától, nagyon hangos, zúgó működés, nem fújja a párát, alig érződik az illóolaj aromája, használat közben elszíneződik a víztartálya az olajoktól.  A gyorsan széteső, törékeny műanyagból készülő szerkezeteket nem lehet összehasonlítani az orvosi műanyaghoz hasonló alapanyagokból készültekkel. Utóbbiak képesek ellenállni pl. a citrusfélék esszenciáinak “oldó” erejének is, ezért kimarja őket a jó minőségű olaj és ismét káros anyagok kerülhetnek a szervezetünkbe. Természetesen az oldószeres, nem tiszta “aromaolajok” használata a magas minőségű diffúzorokat is tönkre teheti.
 • A nagyobb kapacitású, komolyabb hidegpárásítók. Ezek persze nem “hideget” adnak, hanem vizet porlasztanak, vagyis vízpára és nem vízgőz kerül a levegőbe. Bizonyos légúti betegségeknél hasznos lehet, de jól kell tudni használni őket. Fontos a teljesítmény itt is hiszen a szobák mérete különböző és ezért a készülékek kapacitására oda kell figyelni a megfelelő hatás elérése érdekében. Léteznek melegpárásító, légmosó, légtisztító, ionizáló készülékek is, illetve ezek különböző kombinációja. Bizonyos párásítóknak van illóolaj tálcája, vagy kis szivacslap, amire cseppenthető illóolaj, de nem az illóolaj porlasztásra készültek, ne számíts aromaterápiára.
 • Külön kategóriát képeznek az illóolaj porlasztók, vagyis száraz-diffúzorok. Jó választás akkor, ha nagy tereket szeretnénk illatosítani.

Milyen a megfelelő minőségű aroma diffúzor?

Hidegpárával, ultrahang technológia segítségével porlasztják a légtérbe a különböző célra összeállított illóolajat vagy keverékeket. A készülékek víztartályába direktben adagolt illóolaj cseppeket az ultrahang több milliónyi mikromolekulára töri szét. Konkrétan másodpercenként 2 milliós frekvenciával kelt rezgéseket, hő felhasználása nélkül, így minden lélegzetvétellel a légutak számára is jól tolerálható aromapárát lélegzünk be.

Aroma diffúzorok ionizálók is egyben, azaz negatív ionokat juttatnak a levegőbe. A negatív ionok jótékony hatását régóta ismerjük. Gondoljatok csak a friss, szabad, vidéki levegőre, melynek negatív ionszintje kb. 2.000 ion/cm³, tenger- vagy óceánparton, vízesések közelében ez a szám több tíz- vagy akár százezer.  Egy zárt irodában, szobában sajnos csak 40-100 ion/cm³. Napjaink egyik kihívása, hogy a negatív ionok aránya drasztikusan lecsökkent környezetünkben. A negatív ionok energiaszint növelő, keringésserkentő, anyagcsere serkentő, légzőszervek működését támogató tulajdonságokkal bírnak. Ezen túl csökkentik a stressz szintjét, növelik a szellemi teljesítőképességet.

Miért nem jók az aromamécsesek?

Az aromamécses, vagy gőzpára magas hőforrású működése károsíthatja az illóolaj kémiai alkotóit.

Miért jobb mint az aroma diffúzor, mint egy aroma mécseses illóolaj párologtató?

 • biztonságosabb: az ultrahangos aroma diffúzorok automatikusan kikapcsolnak ha kifogy belőlük a víz. Ezzel szemben a kerámia mécses tűzveszélyes.
 • terápiás célokra alkalmas: az ultrahangos aroma diffúzorok hidegpárát készítenek, és nem módosítják a terápiás olajok kémiai összetételét. Az aroma mécsesek felmelegítik az illóolajokat, ezzel módosul az összetételük, így nem tudjuk elérni a megfelelő terápiás hatást.
 • aromaterápia: nagyon fontos hogy az illóolajokat ne melegítsük 40 fok fölé, mert a magas hőhatására sérül a kémiai összetétel és elveszíti a jótékony hatását. Aromaterápiás célokra az aroma diffúzor a leghatékonyabb módszer. Használhatjuk immunerősítésre, térfertőtlenítésre és stressz kezelésre is és még számos jótékony hatást említhetünk. A terápiás olajokat mi válogathatjuk össze, jótékonyan hatnak az egészségünkre.
 • fényterápia: az ultrahangos aroma diffúzorok modelltől függően általában rendelkeznek világítással. Ezáltal igazán meghitt légkört teremthetünk otthonunkban. A gyönyörű világítás már önmagában sokat segít a stressz oldásban. Szinte mindegyik használható világítás nélkül is, hogy ne zavarja meg az éjszakai pihenést, de a gyerekeknek kifejezettem biztonságot ad a kis éjszakai fény amit a diffúzor bocsált ki.
 • design: szerencsére nagyon sokféle kivitelben kapható, így mindenki megtalálhatja a lakásához stílusban legjobban illó diffúzort.

További jó tanácsok a választáshoz:

 • Irodába: olyan diffúzort válassz, amely kisebb méretű és lehetőleg usb csatlakozóval is legyen ellátva, így könnyedén tudod a számítógépedhez is csatlakoztatni.
 • Gyerekszobába: mindenképpen praktikus választás a műanyag burkolatú, kerekebb, laposabb változat, mert ezeket nehezebben borítják fel a kisgyerekek és jó ha van világítása.
 • Panellakásba: nagyobb tartályú, intenzívebb porlasztással, mivel itt különösen száraz a levegő, már elérhető olyan diffúzor is amely egyben párásító is.
 • Programozható: legtöbb készülék programozható 1, 3, 6 órás időszakokra folyamatos vagy szakaszos működéshez, ez azoknak ajánlott, akik nem szeretnék egész nap vagy egész éjjel a készüléket használni.

 

Pin It on Pinterest