Illóolajok – mik azok?

Illóolajok tömény, zsírban oldódó (lipofil) és vízzel nem keveredő (hidrofób) folyadékok. Illékony vegyületeket tartalmaznak és növényekből vonják ki lepárlással (dessztilációval), amely lehet víz-, vízgőz-, vagy gőzlepárlás, illetve hidegen sajtolással is előállítható.

Fő alkotórészük a terpének különböző izomereje, de ezeken kívül alkoholok, aldehidek, ketonok, laktonok, észterek, kén és nitrogén tartalmú vegyületek, fenolok és sok egyéb vegyületek is találhatók bennük.

Azt is mondhatjuk, hogy az illóolaj a növények esszenciája. Azaz egy koncentrált folyadék, amely az adott növény illatanyagait tartalmazza.

Az illóolajok nem csak arra alkalmasak, hogy kellemes illatot adjanak a helyiségben, hanem támogathatják az immunrendszerünket, védelmezhetik a szerveinket, hozzájárulhatnak az egészségi állapotunk javulásához. Az illóolaj a növény belsejében keringő folyadék, amely a növény immunrendszereként működik. Ez a folyadék adja a növény megújító, oxigénnel feltöltő, immunerősítő tulajdonságait. Szüksége van rá, hogy életben maradjon és olyan rezgési energiát tartalmaz, amely gyógyító hatású. Az illóolaj mikroszkopikus molekulákból áll és ezek képesek a testünk sejtjeibe behatolni még a vér-agy gátat is képesek átlépni. Nagyon fontos, hogy csak 100% tisztaságú és terápiás minőségű esszenciális olajokat használjunk.

Az illóolajok használata évszázados hagyománnyal rendelkezik. Már az ókorban is használtak illóolajokat, elsősorban testápolás céljára, illatosításra, néha a test festésére. Igazán fontos szerepet a szakrális tevékenységekben kapott. Papi beavatás nem volt elképzelhető illóolaj nélkül, az uralkodókat például felkenték, a Bibliában is megtalálható a tömjén, mirha is.

Használatuk igen sokrétű

Parfümökben, aromaterápiában, kozmetikai iparban, gyógyszeriparban és még az ételek ízesítésében is használják. A gyógyászati felhasználásuk alkalmával párologtatni, inhalálni, fürdőolajban, szájon át hígítva, kenőcsökben, krémekben keverve lehetséges. Önmagukban és keverékekben is alkalmazhatóak.

Doterra illóolajok választéka

Pin It on Pinterest