Fahéj, doTERRA Cinnamon olaj

 

Fahéj olaja igazolt, tiszta, terápiás minőségű esszenciális ceyloni fahéj olaja méltán az egyik legnépszerűbb olaj a hétköznapi fogyasztók és a terapeuták között egyaránt. A fahéj fontos szerepét és hatását a zsíranyagcserénkre és a vércukorszintünkre.

A fahéj édes, fűszeres aromája a világon mindenütt nagy népszerűségnek örvend. Egy trópusi, örökzöld fából nyerik, amely akár 14 méter magasra is megnő, kérge, levelei és virágai pedig igen magas illatanyag-tartalommal rendelkeznek. Habár a fahéj elsődlegesen a kulináris használati módok terén rendelkezik nagy múlttal, a belőle nyert esszenciális olaj valójában meglepően sokoldalú felhasználással kecsegtet. A fahéjat gyakran használják szájvizek és rágógumik ízesítéséhez. A fahéjolaj a doTERRA frakcionált kókuszolajával hígítva melegítő masszázskeveréket alkot, amely kiváló az ízületi fájdalmak csillapítására a hidegebb hónapokban.

Elsődleges előnyök

  • A fahéj egy meleg, fűszeres esszenciális olaj, amely számos előnnyel hozzá tud járulni az általános jólléthez.
  • Meleg, felemelő aromája miatt a fahéjolajat számos kultúrában nagyra tartják és alkalmazzák nyugtató, aromatikus tulajdonságaiért.
  • A fahéjolaj előételek, kenyérfélék és desszertek készítéséhez is közkedvelt összetevőként szolgál.
  • Mivel hígított állapotban, külsőleg alkalmazva nyugtatja a bőrt, masszázshoz is ideális választás egy hosszú munkanap végén.
  • A fahéj esszenciális olaj számos konyhai és egyéb használati módja közé tartozik többek között a szájhigiénia támogatása is.

A fahéj és egészségjavító hatásai

Az ételízesítés mellett fontos gyógyító szernek is számított: a középkorban például a krónikus köhögés és az ízületi gyulladás ellenszerének tartották ezt a drága fűszert. A fahéj egészségünkre gyakorolt kedvező hatásait az elmúlt évtizedekben több tudományos kutatás is bizonyította.

Vércukorszint szabályozás

A legtöbb tanulmány a fahéj vércukorszint-szabályozó hatásaival foglalkozott: ha például magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, azzal segíthetünk “kiegyensúlyozni” azokat a hatásokat, melyeket a cukros étel okoz a szervezetünkben. Vagyis, ha a szénhidrátdús ételt fahéjjal együtt esszük, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem azaz így nem is leszünk olyan hamar farkaséhesek.

Egy másik kutatás szerint a belsőleg is fogyasztható fahéj esszenciális olaj használatával jelentősen csökkenthető a cukorbetegség, illetve az azzal összefüggő betegségek kialakulásának esélye, mert a fahéjnak köszönhetően javul az inzulinválasz is. A szakemberek szerint naponta 2-6 csepp elfogyasztásával már nagyon jó eredményeket érhetünk el.

A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is kedvezően hat: ha a zsírdús ételeket fahéjjal egészítjük ki, akkor nem figyelhető meg a vér triglicerid szintjének emelkedése, ez pedig a károsodást okozó plakkok kialakulásának csökkenését jelenti.

A vérzsírszint és a vércukorszint egyensúlyba hozatala mellett az is megfigyelhető, hogy a vérben található antioxidánsok szintje ezzel szemben növekedett.

Agyműködés stimuláló

A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja.

Egy amerikai kutatás során például bizonyították, hogy azok az önkéntesek, akik fahéj ízesítésű rágógumit rágtak, sokkal jobban teljesíttek a kognitív képességeket vizsgáló teszteken, mint azok, akik natúr vagy mentolos rágót kaptak.

A fahéjban található egyik hatóanyag, melyet CEppt-nek neveztek el, az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti.

Baktérium és gombaölő

A fahéjnak baktérium- és gombaölő hatásai is vannak, ezeknek köszönhető, hogy az egyik legfontosabb összetevője az OnGuard termékeknek, ezen belül az OnGuard fogkrémnek. Rendszeres használatával elpusztíthatjuk azokat a kórokozókat, melyek többek között az ínygyulladásért, a kellemetlen szájszagért, vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek.

Használati módok

  • Adjon egy csepp fahéj esszenciális olajat egy csésze forró vízhez vagy teához, és fogyassza el szépen lassan.
  • Adjon egy csepp olajat 100 ml vízhez, és öblögessen vele alaposan az üde leheletért.
  • Párologtasson fahéj esszenciális olajat, hogy meleg, szívélyes légkört teremtsen.
  • A következő fahéjas étel elkészítésekor helyettesítse az őrölt fahéjat esszenciális olajjal a kellemesen fűszeres ízhatásért.
  • Hígítsa doTERRA frakcionált kókuszolajjal, hogy egy melegítő masszázskeveréket kapjon.

Párologtatva: Cseppentsen három vagy négy cseppet egy tetszőleges párologtatóba.

Belsőleg: Hígítson fel egy csepp olajat 125 ml folyadékban.

Helyileg: Masszázshoz keverjen össze belőle öt cseppet 10 ml hordozóolajjal. Fürdőhöz keverjen össze belőle 5 cseppet 5 ml hordozóolajjal. Illatszerként keverjen össze belőle 1 cseppet 10 csepp hordozóolajjal.

 

Írj bátran, ha Te is szeretnéd megtapasztalni a doTERRA illóolajok erejét vagy, ha bővebb információra lenne szükséged! Ha szeretnél vásárolni vagy regisztrálni itt is megteheted.

Pin It on Pinterest