Ekcéma kezelése illóolajokkal

 

Ekcémát más néven dermatitisz, ami nem más, mint a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. Sajnos, az ekcéma napjainkban népbetegségnek számít, amely a legkisebbeknek sem kegyelmez. Az orvostudomány többnyire durva vegyszereket tartalmazó krémeket, szteroidokat ajánl a kezelésre. Cikkünkben alternatív lehetőségeket mutatunk be ekcéma ellen az esszenciális illóolajok formájában, az ekcéma kezelése illóolajokkal.

Alig akad olyan család, ahol valaki ne szenvedne az ekcéma kellemetlen tüneteitől. Égő, viszkető, duzzadt, kipirosodott bőr a fehéres, pikkelyszerű, gyakran hámló foltokkal sajnos ma már olyan problémát jelent. Szinte mindenkit érint közvetve vagy közvetlenül. Környezeti ártalmak, a káros, vegyszeres kozmetikumok és tisztítószerek megtették a hatásukat, az ekcéma a civilizációs panaszok egyikeként gyakori és rettegett betegség lett.

Az ekcéma felismerése után nagyon sokan kapnak durva, agresszív, vényköteles gyógyszereket vagy szteroidos krémeket orvosaiktól. Ezek a megoldások azonban gyakran szinte teljesen hatástalannak bizonyulnak, esetleg csak az aktuális, már kialakult, látványos bőrtüneteket, fellángolásokat képesek minimálisan enyhíteni.
A gyakorlatban már régóta alkalmazzák az illóolajokat az ekcéma kezelésére.

Ekcéma kezelése illóolajokkal

Ekcéma ugyanis egész életében végigkísérheti az arra hajlamos embereket. Az ekcéma ellen létezik természetes megoldás! Illóolajat is tartalmazó, természetes alapanyagú kozmetikumok és tisztítószerek használatával kiküszöbölhető a legtöbb, ekcémát kiváltó tényező, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel elő sem jön többé az ekcéma!

Azoknak, akik még nem ismerkedtek meg a vegyszermentes életmóddal és ezzel együtt az esszenciális illóolajok használatával, könnyen lehet, hogy a családban felbukkanó ekcémás bőrtünetek megjelenésével fognak kapcsolatba kerülni vele.
Nem kevesebbet feltételezünk tehát, mint hogy az illóolajok segítségével elmulasztott, ekcémától mentes, egészséges élet teljességgel lehetséges. Mindezt pedig számos tudományos kutatási eredménye is alátámasztja, amelyeket az alábbiakban röviden össze is foglalunk, a teljesség igénye nélkül. Cikkünkben továbbá ötleteket is adunk azzal kapcsolatosan, hogyan érdemes ezeket a természetes illóolajokat bevetni az ekcéma ellen.

Ekcéma, dermatitis és más típusú bőrgyulladások

Ekcéma azaz a dermatitis – magyarra talán leginkább általános bőrgyulladásként fordítható kifejezés – nagyjából ugyanazt takarja két különböző név alatt. Ez a két kifejezés leginkább a tünetekre utal, azaz az elvörösödött, viszkető, hámló bőrre, amely bárhol előfordulhat a testen.

Tény, hogy az ekcémát vagy másképpen AKA dermatitist számos különböző tényező okozhatja vagy súlyosbíthatja. Ez lehet az egyik fő oka annak, hogy az ekcéma kezelése ilyen nehéz, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az a megoldás a tünet-enyhítésre, ami az egyikünk esetében működik, nem feltétlenül válik be valaki másnál. Ezért szedtem össze az illóolajok több, különféle alkalmazási területét is. Megemlítem, hiszen többféleképpen is lehetséges ezeket az esszenciákat használni az ekcéma kezelésére.

Az ekcéma okai:

Betegségnek több előidézője is lehet. A környezet káros hatásai, a vegyszerek (mosóporok, tisztítószerek) használata, valamint a szervezetben fellépő anyagcserezavar, illetve ellenállóképességének gyengülése, kritikus élethelyzetek vagy állandó stressz fennállása okán. Mivel ezen jellemzők mindegyike igaz a mai társadalomra – a vegyszerek felelőtlen használata, a helytelen étkezés, a mozgáshiány, gyenge immunrendszer, stressz, és problémás kapcsolatok -, ezért könnyen előfordulhat, hogy akár ezek együttes hatása is okozhatja ezt az igen elterjedt betegséget.

Azonban nemcsak a tüneteket érdemes kezelni. Sokkal hasznosabb, ha az okokat igyekszünk feltárni és kiiktatni. Az egyik ilyen ok például akár a több, különböző típusú allergia egyidejű jelenléte is lehet. A legújabb kutatások rámutattak arra, hogy a mindennapi, közönséges poratkák (köztünk élő kis mikroorganizmusok) lehetnek, csakúgy, mint sok más egyéb típusú allergiás reakció, így az ekcéma rejtett kiváltó tényezői is.

Számos illóolaj segíthet megszabadulni a poratkáktól vagy legalábbis drasztikusan csökkenteni a számukat. Egy tanulmány szerint például a teafaolaj nagyszerű munkát végez a poratkák eltávolítása érdekében. Másik tanulmány szerint a római kamilla, rozmaring és eukaliptusz illóolajok is hatékonyak a kis atkák ellen.

Hasznos lehet, ha az ágyneműk mosásánál illóolajat (doTERRA OnGuard mosószer) is használunk. Ahogyan egy tanulmány kimutatta, az eukaliptusz olaj 0,2%-os hígításban az előmosáshoz használva atkákkal szennyezett takarók esetén az atkák 99%-át eltávolította, míg azokban az esetekben, amíg kizárólag mosószert használtak, az atkák mindössze három százaléka pusztult el. Az eukaliptusz- illóolajos meleg vízbe érdemes előzőleg be is áztatni a ruhákat, amennyiben erre lehetőségünk nyílik.

 

Ekcéma lehetséges lelki okai:

Amennyiben a pszichoszomatikáját kezdjük vizsgálni azt találjuk, hogy az ekcéma az önelfogadási képtelenség tünete lehet. Aki nem tudja elfogadni önmagát, az a társadalomban, a közösségben is feszült lesz, s egyfajta védekezést vesz fel, fallal építi körül magát. Mivel a bőr testünk külső felülete, és általa lépünk kapcsolatba a többiekkel, a környezetünkkel, ezért az ekcéma ezt a zavartalan kontaktust akadályozza meg. A betegség által ugyanis tisztátalanoknak mutatjuk magunkat, láthatatlanná tesszük a világ előtt valódi értékeinket. Egyfajta önszabotázst végzünk, ugyanakkor egy figyelemfelkeltést is jelképez. Attól függően, hogy az ekcéma melyik testrészen jelenik meg, hordozhat különböző jelentést: Ha a bőrbetegség az arcon üti fel a fejét, akkor az ekcémával küszködő egyén, az emberi kapcsolatokban, s párkapcsolatában érzi ezt az érzést.
Míg ha a bőrprobléma a kézen jelentkezik, akkor az illetőnek el kell gondolkodnia azon, hogy vajon jó helyen van-e? Abban tevékenykedik, dolgozik, amit szeret? Képes-e hinni az álmaiban, tud-e nemet mondani, ugyanis az ilyen személyiség tudat alatt eltolja magától azokat a dolgokat, amikkel foglalkoznia kell, nem hisz abban, hogy elérheti, amire vágyik, és nem ismeri saját igényeit.
Visszatérve a matéria világába, vannak bizonyos anyagok, amelyek vagy irritáció, vagy allergiás reakció révén okozhatnak bőrgyulladást, más néven kontakt ekcémát. Ezek a bizonyos allergének leggyakrabban közönséges anyagok: a farmergombokban, ékszerekben, bizsukban, fém óraszíjakban, illetve bőr óraszíjak és övek csatjában lévő nikkel és króm, műszálas anyagok, mint például a nylon, olyan gyógyszerek, mint az antibiotikumok, vagy a helyi érzéstelenítők, ragasztók, vegyi anyagok, cement, kozmetikai szerek, például arc-, kéz- és testápoló-krémek, samponok, hajfestékek, körömlakk, púder, rúzs, fogkrém…stb.
Továbbá úgynevezett fotoallergiás kontakt ekcémát okozhatnak bizonyos egyéb anyagok (fényvédők, borotválkozás utáni szerek, egyes parfümök, kátrány, olaj, antibiotikumok), ha az ember bőrét az ezekkel való érintkezés után éri napsütés.

Ekcéma tünetei és diagnózisa

Az allergiás reakció csak később jelentkezik, általában 1-2 nappal, néha akár 7-10 nappal az allergénnel való érintkezés után. A bőr kivörösödik, megduzzad, majd hólyagocskák jelennek meg, melyek kifakadnak, váladékoznak. A folyamatot heves viszketés kíséri. A tünetek az allergénnel való érintkezés megszűnése után néhány napig még rosszabbodnak. Több hétbe telik, mire a tünetek teljesen megszűnnek.
Bár a kontaktekcéma először csak azon a helyen jelentkezik, ahol a bőr érintkezett az allergénnel, később a test más részeire is átterjedhet. A tünetek súlyossága változó, az enyhe bőrpírtól a súlyos, hólyagképződéssel járó duzzanatig terjedhet.

Ekcéma kezelése illóolajokkal: 

A kutatások alapján a következő illóolajok bizonyulhatnak a legígéretesebbnek:

 • geránium illóolaj,
 • teafa illóolaj,
 • rozmaring illóolaj,
 • levendula,
 • cédrusfa,
 • cickafark,
 • valamint a római kamilla illóolaj,
 • bázisolajként a kókuszolaj a legjobb.

Íme, egy gyors összefoglaló a kutatásokról, amelyek alátámasztják az illóolajok jótékony hatását az ekcéma ellen. Először is, bőrgyulladását vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a geránium illóolaja erőteljesen pozitív hatást gyakorolt az ekcéma kezelését illetően, megelőzve a levendula, eukaliptusz és a teafa illóolajoknak a kutatásban kimutatott hatékonyságát.

A teafaolaj egyébként nem csökkentette jelentős mértékben az ekcéma tüneteit a kutatás eredményei szerint. Egy huszonhét önkéntes bevonásával végzett vizsgálatban a teafaolaj jelentősen csökkentette a bőrfoltokat a hisztamin-injekció beadása után. Placebo hatása nem volt kimutatható.

Harmadik körben rozmaring és kamilla illóolajokat vetettünk, ezeket az esszenciákat az aromaterápiával foglalkozó szakemberek előszeretettel ajánlják az ekcémára, a bőr gyulladására és irritációjára. Kamilla illóolaj egészének, valamint fő összetevőinek különböző gyulladáscsökkentő hatásairól rengeteg tanulmány született, az ekcémával szemben gyakorolt előnyös hatása is. Rozmaring kivonat ténylegesen gyulladáscsökkentő hatású illóolaj.

Kókuszolaj egy kellemes illatú, kedvelt termék, amelyről általában nem úgy gondolkodunk, mint egy egészségjavító hatású, erős, antibakteriális és antioxidáns hatású szerre. Kétségtelen, hogy a kókuszolajat egy átlagos háztartásban és fürdőszobában rendkívül sokoldalúan lehetséges felhasználni. Nem lehet nem szeretni a kókuszolajos testápolót, amely a bőrnek egészségesebb, fiatalosabb külsőt kölcsönöz. Kókuszolaj ráadásul a hajnak is gyönyörű fényt ad, ezzel együtt viszont számos kórokozót elpusztít a fejbőrről, ide értve akár a rettegett fejtetűt is. A kókuszolaj továbbá kitűnő sminklemosóként is működik, amellett, hogy számos vitaminnal és ásványi anyaggal is táplálja a bőrt. Számos előnyös hatása mellett azonban a kókuszolajról ma már az is kiderült, hogy az ekcéma ellen is hatékonyan felveszi a küzdelmet. Az extra szűz kókuszolaj ráadásul bátran használható kisgyermekeknél, illetve várandósoknál is. Ha az ekcéma nem súlyos, elegendő lehet a kókuszolajos krém vagy testápoló habkrém használata is a tünetek enyhítése érdekében, ha azonban súlyosabb tüneteket produkál már esetünkben az ekcéma, akkor a borogatás javasolt a szűz kókuszolajjal, akár egész éjszakára is vagy kombinálható illóolajokkal.

A fenti olajok bármelyikét egyszerűen használatod az ekcéma kezelése illóolajokkal.

Recept ötletek, ekcéma kezelése illóolajokkal

1. recept:
 •   1 evőkanál kókuszolaj
 •   6 csepp geránium illóolaj

2. recept:

 • 1 evőkanál kókuszolaj
 • 6 csepp római kamilla illóolaj
 • 3 csepp rozmaring illóolaj
3. recept:
 • 15 ml üvegbe 20-20 csepp a következő olajokból
 • tömjén
 • levendula
 • teafa
 • cédrus
 • geránium
 • citromfű
 • kókuszolajjal hígítva
4. recept:
 • doterra Rosa kézkrém
 • vetiver illóolajjal keverve
5. recept:
 • copaiba
 • tömjén
 • szegfűszeg
 • kókuszolajjal híígtva
6. recept:
 • bergamot
 • római kamilla
 • geránium
 • rozmaring
 • tömjén
 • cickafark
 • kókuszolajjal hígítva
7. recept:
 • cédrusfa
 • melissa
 • doterra HDclear
 • római kamilla
 • mirha
 • kókuszolajjal hígítva
8. recept:
 • tömjén
 • levendula
 • tefa
 • szalmagyopár
 • citromfű
 • borókabogyó
 • geránium
 • kókuszolajjal hígítva

 

Ezek a  gyengéd olajkeverékek naponta több alkalommal is használhatóak az ekcémás bőr felületen, egészen addig amíg a tünetek nem enyhülnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár nap alatt látható jele van a kezelésnek.

Mostanra már több, az ekcéma kezelésére alkalmas illóolajat is megismerhettünk. Ezeket könnyedén kipróbálhatjuk az ekcéma ellen, amint az megjelenik. Azonban nemcsak a tüneteket érdemes kezelni. Sokkal hasznosabb, ha az okokat igyekszünk feltárni és kiiktatni. Ahogyan fentebb is említettem, számos oka lehet az ekcéma kialakulásának. Az egyik ilyen ok például akár a több, különböző típusú allergia egyidejű jelenléte is lehet.

Legújabb kutatások rámutattak arra, hogy a mindennapi, közönséges poratkák (köztünk élő kis mikroorganizmusok) lehetnek, csakúgy, mint sok más egyéb típusú allergiás reakció, így az ekcéma rejtett kiváltó tényezői is.

Számos illóolaj segíthet megszabadulni a poratkáktól vagy legalábbis drasztikusan csökkenteni a számukat. Egy tanulmány szerint például a teafaolaj nagyszerű munkát végez a poratkák eltávolítása érdekében. Másik tanulmány szerint a római kamilla, rozmaring és eukaliptusz illóolajok is hatékonyak a kis atkák ellen.

Hasznos lehet, ha az ágyneműk mosásánál illóolajat is használunk. OnGuard mosószer alkalmazása negy segítség lehet a család számára. Eukaliptusz olaj 0,2%-os hígításban az előmosáshoz használva atkákkal szennyezett takarók esetén az atkák 99%-át eltávolította, míg azokban az esetekben, amíg kizárólag mosószert használtak, az atkák mindössze három százaléka pusztult el. Az eukaliptusz- illóolajos meleg vízbe érdemes előzőleg be is áztatni a ruhákat, amennyiben erre lehetőségünk nyílik.

Ekcéma kezelése illóolajokkal

Egyetlen szülő sem szeretné, ha a gyermeke szenvedései fokozódnának anélkül, hogy érdemi enyhülés mutatkozna az ekcémát illetően.
Az illóolajok tehát segíthetnek az ekcéma tüneteinek kezelésében és lehetséges, hogy az ekcéma leggyakoribb, jellemző okaival is felveszik a harcot olyan mértékben, hogy a használatuk segítségével nem kell tartanunk az újabb fellángolásoktól, a tünetek ismételt jelentkezésétől.
Jó hír, hogy számos illóolaj rendelkezik antibakteriális és gombaölő hatással is, így akkor is hatékonynak bizonyulhatnak az ekcéma ellen, ha nem ismerjük egészen pontosan a kiváltó okot – ezek az illóolajok ugyanis bármelyik esetben képesek javítani a helyzeten. Bizonyos illóolajokat tehát – ide értve különösen a rendkívül sokoldalú kókuszolajat, illetve a szinte minden kórokozót elpusztítani képes teafa olajat – minden családban és háztartásban érdemes készleten tartani, nemcsak azért, mert vegyszermentes megoldást jelentenek az ekcéma tüneteinek kezelésére és a kiváltó okok visszaszorítására is, de azért is, mert számos egyéb esetben is megváltással felérő enyhülést hozhatnak. Mindamellett arra biztattok mindenkit, ha ekcémás bőrproblémával küzd, mihamarabb keressen fel egy bőrgyógyászt és soha ne hagyja figyelmen kívül a szakképzet orvos által adott tanácsokat!

Az okok kezelésénél még fontosnak tartom megemlíteni, hogy belső munka nélkül nem ér semmit a kezelés. Arra gondolok itt, hogy az emésztőrendszert is helyre kell tenni, karban kell tartani, ezek mellett még fontos a máj és a hasnyálmirigy és a vese karbantartása is. Étrend megváltoztatása, allergén élelmiszerek felszámolása és a hormonháztartás rendben tartása.

Toxinok kivezetésére egy 30 napos tisztító kúra mindenképpen ajánlott.

Írj bátran, ha Te is szeretnéd megtapasztalni a doTERRA illóolajok erejét vagy, ha bővebb információra lenne szükséged! Ha szeretnél vásárolni vagy regisztrálni itt is megteheted.

Pin It on Pinterest