Vetiver, mint növény és illóolaj 

 

A vetiver Chrysopogon zizanioides – indiai fűféle, más néven khus-khus. Indiában, Burmában és Srí Lankán (Ceylon) őshonos. A növény szárított rizómáiból (gyöktörzseiből) és gyökereiből (Vetiveriae radix) vízgőz-desztillációval illóolajat nyernek ki, mintegy 1,5-3%-os hozammal.  A sűrűn folyó olaj színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig változhat. Illata füstös, fás, a dohos föld és az esőáztatta erdő illatára hasonlít.  A dōTERRA Haitiról szerzi be a vetiver olaját. A fűféle gyökeréből nyernek ki az illóolajat és az egyik leginkább földelő, a Földre leereszkedni képessé tevő esszenciális olajként ismert.

A vetiver – Vetiveria zizanoides – egy 1,5-2 m magasra növő, évelő fűféle, a növény vaskos, tömör, aromás, elágazó, szivacsos rizómával és szálas gyökérrendszerrel rendelkezik, amely akár 2-3 méter mélységig növekszik a talajban, így ideális az erózió megelőzésében és a talaj stabilizálásában.
A vetiver olaj a megmosott, felaprított, megszárított, majd vízbe áztatott gyökerekből , vízgőzdesztillációval kinyert esszenciális olaj, amely ideális a békés környezet megteremtéséhez és köztudottan energia kiegyenlítő és nyugtató hatással van az érzelmekre.

Az illóolaj – Aetheroleum vetiveria – legfontosabb összetevői a vetiverolok és a vetivonok, mely vegyületek az illóolaj mintegy 70-75%-át teszik ki. Magas a szeszkviterpén tartalma, ennek köszönheti energiakiegyenlítő tulajdonságait.

A vetiver olajat a nyugalom olajának is nevezik.
A növény gyökereit hagyományosan paravánokba és szőnyegekbe szövik bele, amelyek illatosítják az otthont és távol tartják a molyokat.

A Vetiver gyógyhatása, egészségügyi problémákban segít

Félelem érzés, izomfájdalmak, álmatlanság, depresszió, idegesség, reuma, ízületi gyulladás, köszvény kezelésére ajánlják.

Az illóolaj kiváló bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, nyugtató, antimikrobiális és keringésfokozó hatásokkal bír, ezért elsősorban sebek és bőrbántalmak, izom- és ízületi fájdalmak kezelésére használják, de ellazulást és a stressz oldását elősegítő masszázsolajok és gyógyfürdők, illetve rovarriasztó szerek alkotórészeként is alkalmazzák.

Az ajurvédikus gyógyászatban főzetét szomjúság, hőguta, láz és fejfájás gyógyítására használják.

Alkalmazása

Nyugtató hatású, izom- és ízületi fájdalmak, sportsérülések kezelése, kiváló bőrápoló tulajdonságai miatt, bőr vérkeringésének fokozására, bőrproblémák kozmetikai kezelésére.

Gyakori illatszer komponens.

Borotválkozás utáni készítményekben és férfikozmetikumokban használják, továbbá fürdőkben, masszázsolajokban és testápolókban.

Nőknél a menopauza során kiegyensúlyozó hatással van a hormonokra.

A vetiver segít abban, hogy megtaláljuk saját nyugalmi állapotukat.
Spirituálisan a vetiver értékes segítség idegkimerültség, depresszió, szorongás és álmatlanság ellen.
Nyugtató, csillapító és regeneráló, élénkíti a finom energiákat és kiegyensúlyozza a gyökércsakrát.
Véd a túlzott érzékenység ellen, erősíti az ösztönös megérzéseket és bölcsességet.

Ellenjavallat

Kemoterápia esetén nem alkalmazható.

A Vetiver alkalmazás formái

Borogatás, bedörzsölés vagy masszázs, kozmetikai készítmények, szappanok, és más kozmetikai szereknek – ,,keleti parfümöknek” is fontos alapanyaga. A gyökerekből gyékényszőnyeget is fonnak, amit megnedvesítve a szoba levegőjének illatosítására használnak.

  • ADD, ADHD, fókusz és koncentráció: tarkóra, a gerincre és/vagy az orr alá
  • Tanulási nehézségek és gyenge kitartás: tarkóra és/vagy az orra alá
  • PTSD, depresszió és szorongás: orvosi citromfűvel együtt és a tarkóra, homlokra és a pulzuspontokra
  • Álmatlanság, ingerlékenység: talpakra vagy a tarkóra
  • Anorexia: tarkóra vagy a homlokra
  • Vitiligo: érintett bőrfelületre
  • Tüdőgyulladás: talpra, gerincre, mellkasra
  • Szülés utáni depresszió: tarkóra, az orr alá, és a pulzuspontokra
  • Terhességi csíkok, elszíneződések és hegek: érintett területre a bőrproblémák enyhítésére
  • Hangulati egyensúly: párologtatva és helyileg

Keverékek, amelyekben megtalálható:

Whisper
InTune
Thinker
Az esszenciális olajok nem helyettesítik a gyógyszereket, vagy az orvos által előírt terápiát! Minden esetben konzultáljon orvosával, ha elkezdi használni az esszenciális olajokat! Egy Ön számára új olaj használata előtt mindig végezzen először bőrtesztet!
Gyermekeknél, érzékeny bőrűeknél javasolt hordozóolajban higítani az olajokat!
Esszenciális olajokat szembe fülbe, orrba, nyílt sebbe csepegtetni tilos!
Ha allergiás reakciót tapasztal, függessze fel az olaj használatát!
Ha fényérzékenyítő olajokat használ bőrön, kerülje a közvetlen napsütést és uv – sugárzást 12 órán át!
Írj bátran, ha Te is szeretnéd megtapasztalni a doTERRA illóolajok erejét vagy, ha bővebb információra lenne szükséged! Ha szeretnél vásárolni vagy regisztrálni itt is megteheted.

Pin It on Pinterest