Vércukorszint szabályozása esszenciális olajokkal

Vércukorszint szabályozása esszenciális olajokkal a világ leggyakoribb anyagcserezavara, a vércukorszint rendellenessége, súlyosabb formájában a cukorbetegség.
Mit is jelent a vércukorszint zavar, illetve a cukorbetegség?
Hasnyálmirigy mirigyállományában elszórtan apró sejtcsoportok ezrei találhatók, ezeket nevezik a Langerhans-szigeteknek, itt termelődik az inzulin. Étkezés után, amint az emésztőrendszer megkezdi a munkáját, a vér cukorszintje emelkedni kezd. A Langerhans -szigetek sejtjei érzékelik ezt az emelkedést és fokozzák az inzulintermelést. Ez a hormon arra készteti a szervezet sejtjeit, hogy vegyék fel a szőlőcukrot és így csökkentsék normális szintre a vér cukortartalmát. Ha a folyamatban zavarok keletkeznek, cukorbetegség alakulhat ki.
Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet vive magával, innen a betegség neve. Inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány, vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség.
A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Éhgyomorra mért vércukor 6,1 – 6,9 között van, azt károsodott éhgyomri vércukorértéknek nevezzük. Cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 – 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások (diéta, mozgás, terápiás minőségű esszenciális olajok használata) hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.
A diabétesz típusai okok szerint:
1-es típusú cukorbetegség:
Betegség oka a hasnyálmirigy fent említett Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Ez a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető, de a tünetek megfelelő esszenciális olajokkal csökkenthetőek.
2-es típusú cukorbetegség:
Betegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll, melyet sokszor a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása okoz. Kezdetben még vércukoreltérés nem jelentkezik, a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése miatt. A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, ekkor alakul ki csökkent glükóz-tolerancia, majd diabetes.
Vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják. A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. Alapvető az életmód szerepe, melynek szerves részét képezhetik a dōTERRA terápiás minőségű esszenciális olajainak a rendszeres, tudatos használata.
Másodlagos cukorbetegség:
Számos betegséghez, genetikai eltéréshez társulhat. Magyarországon ezek közül a hasnyálmirigy-károsodáshoz társuló cukorbaj gyakori. Ez a kórkép kialakulhat alkoholizmus vagy epeúti kövesség következtében. Ilyenkor a kezelést nehezíti, hogy a hasnyálmirigy egésze károsodik, az inzulintermelés mellett a glukagontermelés is csökkent (ez a hormon a vércukrot emeli).
Az emésztőenzimek termelésének csökkenése a szénhidrátok felszívódását elnyújthatja, kiszámíthatatlanná teszi. Mivel a betegség lényege az inzulinhiány, kezelése elsődlegesen az inzulinpótlás, másodlagosan az (esszenciális) életmódváltás.
A cukorbetegség tünetei:
Fokozott folyadékvesztés:
Vizeletbe kiválasztódó cukor nagy mennyiségű folyadékot köt meg, vizelethajtóként működik. A betegek napi 4-5 – esetleg még több – litert vizelnek, ennek megfelelően sok folyadékot fogyasztanak. Viszonylag hirtelen kialakuló cukorbetegségnek ez lehet az egyik első tünete.
Anyagcsere-zavarok:
Inzulinhatás híján a sejtek a szőlőcukrot nem képesek felvenni, emiatt lesz magas a vér cukortartalma, miközben a sejtek valójában éheznek. A beteg sokat eszik, mégis lefogy. Zsírok lebontása csak cukor jelenlétében teljes, anélkül acetonná, acetecetsavvá alakulnak ezért lesz lehelete acetonszagú. Ezek az anyagcseretermékek savanyúak, felszaporodásuk esetén a szervezet vegyhatása is eltolódik, ami hányingert, hányást, szapora, erőltetett légzést, súlyos esetben kómát okozhat.
Fertőzéshajlam:
Szövetek cukortartalma kezeletlen betegségben megnő, ez táptalajul szolgál baktériumoknak, gombáknak, miközben az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik. Gyakoriak a gombás bőr- és nyálkahártya-fertőzések, illetve az ezek talaján kialakuló bakteriális fertőzések.
Szövődmények:
2-es típusú cukorbetegségben a vércukorszint lassan emelkedik, az előbb említett tünetek ritkán alakulnak ki, gyakran csak a késői szövődmények alapján derül ki a betegség. A tartósan magasabb vércukorszint a szervezet különböző fehérjéit károsítja.
Retinopátia:
Szem ideghártyájának (retina) károsodása fokozatos látásromlást eredményezhet.
Nefropátia:
Vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget eredményezhet.
Neuropátia:
Érzéskiesésekben, fájdalomban, vegetatív működési zavarokban nyilvánul meg. A vegetatív zavarok közé tartozik az impotencia, hasmenés vagy székrekedés, fokozott izzadás, szapora szívverés.
Nagyerek betegségei (makroangiopátiák):
Fokozott érelmeszesedés alakulhat ki bármely verőérben. Fajtái: a végtagon érelzáródást okozó érelmeszesedés, koszorúér-betegség, agyér-betegségek.

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)

Szokatlanu alacsony glükóz koncentrátum a vérkeringésben
– cassia (belsőleg)
– levendula (belsőleg)
Zendocrine (belsőleg)
– ciprus (külsőleg)
– boróka bogyó (külsőleg-belsőleg)

 

Magas vércukorszint (hiperglikémia)

Olyan állapot, amikor a szervezet nem használja fel hatékonyan a glükózt. A váltakozó vércukorszint az optimális határtéken kívül esik.
– koriander (külsőleg-belsőleg)
– fahéj (külsőleg-belsőleg)
– kasszia (külsőleg-belsőleg)
– smart & sassy (külsőleg-belsőleg)
– édeskömény (külsőleg-belsőleg)

 

Megjegyzés:

belsőleg: 3-4 csepp kapszulában, vagy egy pohár vízben elkeverve
külsőleg: 1-2 cseppel a hasnyálmirigy feletti területet bekenni, szükség szerint frakcionált kókuszolajjal hítva (fahéj, kasszia esetében kötelező!)

Vércukorszint szabályozása esszenciális olajokkal

Magas vércukorszint csökkentése:
3 csepp koriander, vagy bazsalikom
3 csepp Smart & Sassy
1 csepp oregánó
Vegye be az olajokat kapszulában naponta 2-3x

Alacsony vércukorszint emelése:
2 csepp rozmaring
1 csepp muskátli
1 csepp ciprus
Alkalmazza a melkason és a kéz, ill. láb reflexológiás pontjain (szükség esetén higítva), vagy párologtassa

Vércukorszint szabályozó keverék

1. Recept
Hozzávalók: 2 csepp fahéj, 2 csepp szegfűszeg, 4 csepp rozmaring, 3 csepp kakukkfű
Keverje össze az olajokat egy 10ml-es rollos (golyós) üvegbe, majd a megmaradt részt töltse fel hordozó olajjal (frakcionált kókuszolaj); masszírozza a talpakba, fókuszálva a hasnyálmirigy reflexpontjára a boltíveken

2. Recept
Hozzávalók: 2 csepp fahéj, 5 csepp ciprus
Keverje össze az olajokat az egyik tenyerében, majd kenje be a talpakat és a hasnyálmirigy feletti részt a hasán, közvetlenül a bordák alatt

Napi rutin az egészséges vércukorért
Kenje be a talpait 1-2 csepp Balance keverékolajjal reggelente
Alkalmazza a fent olvasható “Vércukorszint szabályozása esszenciális olajokkal” megoldást napi 3x
Kenje be a lábfejeit 1-2 csepp levendulával az esti lefekvés előtt

Írj bátran, ha Te is szeretnéd megtapasztalni a doTERRA illóolajok erejét vagy, ha bővebb információra lenne szükséged! Ha szeretnél vásárolni vagy regisztrálni itt is megteheted.

Pin It on Pinterest