Tömjén, mint bibliai olaj

A tömjén

tömjén a fűszerszagúak rendjébe, a balzsamfafélék családjába tartozó, Északkelet-Afrikában és Délnyugati Ázsiában honos egyes tömjénfafajok (Boswellia spp.), a Boswellia sacra és (szinonim neve vagy külön faj) B. carteri kérgéből kivont – főként templomokban – füstölőszerként használt mézgás gyanta.
Elsősorban gyantát, mézgát és 4,5-7%-ban illóolajat tartalmaz. Színe halványsárga, néha vöröses, felszíne lisztes, illata enyhén balzsamos, íze zamatos, kissé kesernyés, hevítve fűszeres illatot fejleszt.

A fák kérgének több ponton történő bemetszésekor előcsorduló tömjén a napsütés hatására megkeményedik és így lekaparható. A fák ilyenszerű csapolása négy hónapon át is tart, ezalatt egy-egy fa akár 10 kg gyantát is adhat.

Füstölőszerként már az ókori egyiptomi a japán sintoista, a hindu és más vallási szertartások kelléke, bár az újabb kutatások ezt a füstöt benzol-, butadién- és benzpiréntartalma miatt ártalmasnak tartják.  A mirhával együtt ismert lehet az Újszövetségből többek köz t Máté evangéliumából pontosabban a gyermekségtörténetből, melyben a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát visznek ajándékul az újszülött Jézusnak.

A tömjén baktericid, fertőtlenítő, sebgyógyító, antireumatikus, feszültség- és görcsoldó hatású, csillapítja az ízületi fájdalmakat, gátolja az agydaganat növekedését. A tömjénolajnak bőrfiatalító hatást tulajdonítanak. Svájcban a tömjénkészítményeket gyógyszernek ismerték el.

A tömjén a magyar népi hiedelemvilágban elterjedt rontáselhárító.

Bibliai olaj

“Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről… Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát” (Mt 2:1, 11, MBT). Mindhárom ajándék Jézus életének és szolgálatának egy-egy aspektusát emeli ki. Azonban a többi nélkül egyik sem lenne teljes.

A tömjén egy olyan gyanta volt, amelyet bizonyos fák kérgéből nyertek, melyek Északkelet-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában honosak. Templomi szertartások során füstölőszerként használták, és a legtöbb vallásban azt jelképezte, hogy a hívek lelke vagy imádságai felszállnak az istenséghez. A zsidó és a keresztény vallásban is megjelent. A tömjén tehát papi ajándék, és Jézusnak, mint főpapnak ajánlották fel. Leginkább a Zsidókhoz írt levél szerzője emeli ki Jézus főpapi mivoltát: “Mivel tehát nagy főpapunk van, aki áthatolt az egeken, Jézus, az Isten Fia, ragaszkodjunk hitvallásunkhoz” (Zsid 4:14, vö. 7. fejezet). Jézus, mint főpap esetében a tömjénnek valódi jelentősége van. A füstölőszer ugyanis azt jelképezi, hogy az imádságaink és a lelkünk felemelkednek Istenhez. Jézus pedig, mint a főapunk közbenjár értünk, imádkozik értünk, ill. az áldozatával lehetővé tette, hogy Isten országába kerülhessünk.

A doTERRA Tömjén

A doTERRA tömjénje, a Frankincense gyanták négy különböző Boswellia fajának saját keveréke: Boswellia Carterii, Boswellia Papyrifera, Boswellia Frereana és Boswellia Sacra. A különböző tömjénfák különböző környezetekben és talajtípusokban virágoznak.
Például a Boswellia Carterii fák legjobban homokos talajon, míg a Boswellia Frereana fák száraz, sziklás terepeken.
A Boswellia Frereana fák a Boswellia fajok legnagyobb méretű gyantakönnyeit is előállítják. Az aratók általában sekély vágásokat végeznek a kéregben, amelyek lehetővé teszik a gyanta kiszivárgását. A gyantát körülbelül két hétig hagyják „könnyekké” kristályosodni, majd összekaparják és összegyűjtik, és ez a folyamat a betakarítási idény alatt több héten át ismétlődik, majd a fákat pihenni hagyják.
Több helyről történik a beszerzés, hogy biztosítsák a gyanta betakarítását onnan, ahonnan a Boswellia fafajok mindegyike a legoptimálisabban él.
A tömjén az ókortól kezdve az egyiptomiak, az asszírok, a perzsák, a macedónok és a kusiták által értékes kereskedelmi árucikk volt. Ezek az értékes gyanták a világ legrégebb globális ellátási láncát képezik.
Az illóolaj a tömjénfa gyantájából származik. A gyanta „könnyeket” gondosan megtisztítják és méret és szín szerint rendezik desztilláció előtt – ezt általában nők végzik.
Szomáliföldön

A tömjén a Cal Madow-hegység Sanaag régiójából származik. Szomáliföld lakosságának körülbelül egyharmada ebben a régióban él, és a tömjén betakarítása a fő foglalkoztatási forrás. A fákat nemzedékeken át adják át, és az egyes betakarítók törzsi jogon keresztül férhetnek hozzá az egyes régiókhoz. Normális esetben a gyantát betakarítják, eladják a boltosoknak, és végül exportra érkeznek egy kikötőbe. Sajnos ez a rendszer gyakran kihasználja a betakarítókat, akik végül a legalacsonyabb bért kapták a legnehezebb munkáért.

Ehelyett, a dōTERRA közvetlenül azokhoz az emberekhez megy, akik betakarítják és válogatják a tömjéngyantákat. Sőt, jelentősen hozzájárult a hegyekben épített raktár építéséhez, ahol ezeket a gyantákat összegyűjtik, válogatják és tárolják – ismét elsősorban a nők -, ami fontos hozzáadott értéket kínáló foglalkoztatási lehetőségeket biztosít ezeken a nagyon távoli területeken. Ezek a raktárok többé-kevésbé szövetkezetként működnek, hálózattá szervezik a betakarítókat és a boltosokat. Ez jobb átláthatóságot, méltányosságot, foglalkoztatási lehetőségeket jelent.
Az ománi szultánságban, amely az Arab-félsziget ékköve, a doTERRA a Boswellia sacra betakarítókkal dolgozik az egész Dhofar régióban. Kr. E. 400-ig nyúlik vissza, és Dhofar a Frankincense ösvény központja volt, amely világszerte szállította a tömjént. Több mint két évtizede Omán politikát dolgozott ki a Boswellia erdők mint nemzeti örökség védelme és megőrzése érdekében . A Boswellia Sacra partner aktívan részt vesz a fenntarthatóságban a fák rendszeres ellenőrzése révén, a fenntartható betakarítási gyakorlatok biztosítása érdekében, valamint Omán legnagyobb privát Frankincense faiskoláját és ültetvényét működteti több száz, négy és hét éves fával – és több ezer kisebb fa is növekszik. 2020 év végéig további 20 000 tömjénfát ültetnek Ománba.
Etiópiában, a Boswellia papyrifera forrása található. A cél, a földterület átalakítása vagy a fák kivágása a terek megtisztítása érdekében mezőgazdasági, lakossági vagy kereskedelmi célokra. A doTERRA aktívan vizsgálja, hogyan lehet a legjobban támogatni a Boswellia papyrifera fák újratelepítését, és szaporítási programot és fenntartható betakarítási képzési programot dolgoz ki az etiópiai tömjénfa-populáció újjáélesztése érdekében.
Szomáliföld
A doTERRA Boswellia carterii és Boswellia frereana gyantái a Szomáliföld állam Cal Madow hegyláncából származnak, elsősorban a Sanaag régióban koncentrálódva. A nemzeti lakosság körülbelül egyharmada ebben a régióban él, és a tömjén betakarítása a fő foglalkoztatási forrás. A fákat nemzedékeken át adják át törzsi jogok révén. A doTERRA kiképzett és felkészített egy helyi csapatot, hogy elkezdje kezelni a tömjénfák problémáit.
A Frankincense gyantákra vonatkozó Co-Impact Sourcing Initiative a betakarítóknak tisztességes béreket és határidős fizetéseket biztosít (ideértve az év során elosztott élelmiszer- és készpénzfizetést is) azáltal, hogy kihagyják a közvetítők rétegeit, és ehelyett közvetlenül együtt dolgoznak azokkal, akik betakarítják és válogatják a tömjént . Ez a struktúra sokkal stabilabb és megbízhatóbb jövedelmet biztosít a tömjén-betakarítók számára.
A doTERRA büszke arra, hogy vezető támogatója annak a kutatási és fenntarthatósági kezdeményezésnek, hogy megvédje ezeket a szent és történelmi fákat. A tömjéngyanta betakarításának évei alatt sok fa túlzottan igénybe lett véve . Ez azt jelenti, hogy a fáknak túl sok vágása van. A dōTERRA által támogatott kutatások és kezdeményezések célja az, hogy biztosítsa , hogy a fák és az ökológiák virágozzanak, és továbbra is támogassák a közösségeket és a megélhetést.

Tömjén jótékony hatásai:

 • csökkenti a bőrhibák megjelenését és frissíti a bőrt
 • kiváló testápolóként működik, levendulával vagy teafával és egy növényi olajjal keverve
 • talpakon alkalmazva elősegíti a pihenést és támogatja az érzelmi egyensúlyt
 • belsőleg fogyasztva támogatja a sejtek egészséges működését
 • a kéz- vagy lábkörmökön használva ápolja a körömágybőr egészséges kinézetét
 • hordozó- vagy növényi olajjal együtt, parfümként is használható
 • serkenti a koncentrációt és növeli az energiaszintet
 • kiváló meditatív tudatosságot ébreszt
 • csökkenti a hiperaktivitást, türelmetlenséget és ingerlékenységet
 • fokozza az éberséget és kiegyenlíti az ideges eredetű panaszokat
 • csökkenti a terhességi csíkok megjelenését
 • segítség lehet a vajúdás idején, párologtatva vagy bemasszírozva a levendulával együtt
 • hatékony megoldás a depresszió ellen: 15 ml hordozóolajban 30 csepp tömjén, 30 csepp elevation és 30 csepp balance
 • párologtatva nyugtat és békés érzetet kelt
 • az irritált bőrön alkalmazva elősegíti a szövetek regenerálódását
 • gyógyító hatással van sebekre és vágásokra
 • megterhelő fizikai tevékenység során, enyhíti az érzékeny testrészeket
 • általános jó közérzetet biztosít, napi 1-2 csepp olaj belsőleges fogyasztása
 • fizikai és lelki traumák esetén kiválóan hat
 • betegség, fájdalom, függőség esetén ajánlott használni
 • helyreállítja az egészséges sejtműködést
 • a bőr legjobb barátja, ránctalanító és öregedésgátló hatása van
 • rohamok, trauma esetén nyugtat és ellazít
 • támogatja az egészséges agyi funkciókat
 • érzelmi blokkokat old, valamint lassítja és mélyíti a légzést
 • mentális szinten elűzi az aggodalmaskodást, a düht, az idegfeszültséget és a bizonytalanságot
 • fókuszál és mellőzi a zavaró tényezőket, miközben javítja a memóriát és a koncentráció
Fontos!
Az esszenciális olajok nem helyettesítik a gyógyszereket, vagy az orvos által előírt terápiát! Minden esetben konzultáljon orvosával, ha elkezdi használni az esszenciális olajokat! Egy Ön számára új olaj használata előtt mindig végezzen először bőrtesztet!
Gyermekeknél, érzékeny bőrűeknél javasolt hordozóolajban hígítani az olajokat!
Esszenciális olajokat szembe fülbe, orrba, nyílt sebbe csepegtetni tilos!
Ha allergiás reakciót tapasztal, függessze fel az olaj használatát!
Ha fényérzékenyítő olajokat használ bőrön, kerülje a közvetlen napsütést és uv – sugárzást 12 órán át!
Írj bátran, ha Te is szeretnéd megtapasztalni a doTERRA illóolajok erejét vagy, ha bővebb információra lenne szükséged! Ha szeretnél vásárolni vagy regisztrálni itt is megteheted.

Pin It on Pinterest