Sport, testmozgás és az illóolajok

Mindannyian különbözőek vagyunk ezért szuper, hogy az esszenciális olajokat egyénre szabottan lehet használni. A sport, testmozgás és az illóolajok is egy olyan téma, amit nagyon sokféleképpen körbe lehet járni, első sorban a saját és környezetem tapasztalatait szeretném megosztani veletek.

Függetlenül attól, hogy a ki milyen céllal végez testmozgást az illóolajok nagy segítséget és támogatást tudnak nyújtani ezen a területen is. Legyen az élsport, versenysport, fogyás, egészségmegőrzés, kikapcsolódás, jobb fizikai állapot az esszenciális olajok biztonságosak, természetesek és hatékonyak mindegyik területen főleg ha valaki egy tudatos és egészséges életmódot szeretne kialakítani és élni.

Illóolajok a sportban, aromaterápia a sportban

Elsőkörben a teljesítmény növelése hatékonyan és legálisan amit ezen a területen körbe tudunk járni.
A terápiás tisztaságú esszenciális olajok használatával a természetgyógyászok bővebb lehetőséget kaptak, de  egyre növekvő hatékonyságuk és biztonságuk miatt klinikai alkalmazásuk is négjobban elterjed. Az utóbbi években jelen van az otthonokba, egyre több családban a betegségmegelőzés és egészségmegőrzés napi rutinjává vált belélegezve, külsőleg alkalmazva és belsőleg fogyasztva ezen különleges esszenciák alkalmazása. Miért ne lehetne akkor a sportban is megfelelően alkalmazni? Teszem fel magamnak is a kérdést, hiszen nekünk is a családunkban napi szinten ott van a sport!
Ahogy ebben a témában kezdtem elmélyedni, egyre több sportolt, edzőt, trénert találtam akik hisznek az olajokban rejlő potenciálban, amatőrök és profik egyaránt alkalmazzák felkészüléseik alkalmával és versenyeken. Nézzük meg hogyan is lehet alkalmazni az illóolajokat a sportban.
Egyes esszenciális olajok keringés javító vagy légzéskönnyítő hatása miatt alkalmazhatóak, speciálisan összeállított olajkeverékekkel elérhető a vér oxigénszállító képességének emelése vagy éppen a vércukor szint stabilizálása.
SPORTKOKTÉL:
 •  A borsmenta kiválóan kipucolja a légutakat (arc- és homloküreget).
 • A rozmaring élénkít, energetizál, hangulatjavító.
 • Az eukaliptusz az egészséges légzőrendszer természetes támogatója.
 • A ciprusolaj javítja a vérkeringést.
 • A vadnarancs – mint általában a citrusfélék – energetizáló és hangulatemelő hatású.
Ezeket az olajokat egy üvegcsében egyenlő arányban összekeverjük és edzés előtt, de akár közben is alkalmazhatjuk, először is a tenyerünkbe cseppentve 1-2 csepp és beinhalálva, majd ami a tenyerünkben marad a tarkóra kenve még egy kis plusz motivációt, indulást ad.
doTERRA keverékek:
 • BALANCE
A napi rutin elengedhetetlen keveréke, sportoláskor, edzéskor pedig szinte kötelező.
Szellemi, lelki szinten segíti összhangba és egyensúlyba hozni energiáinkat, fizikai síkon pedig képes a vér oxigénszállító képességét megemelni.
Összetevői: a lucfenyő, Ho Fa (Cinnamomum camphor), tömjén, kék varádics, kék kamilla és ozmantusz illóolajok.
 • MOTIVATE
Motiváció azokon a napokon, amikor nincs kedved edzeni, vagy épp nem úgy megy, mint máskor.
Megerősíti az önmagadba vetett hitet, felbátorít és előhozza kreatív energiáidat.
Összetevői: a borsmenta, klementin, koriander, bazsalikom, orvosi citromfű, rozmaring, yuzu és vanília illóolajok.
Ezt a két keveréket is hasonlóan alkalmazzuk, mint a sport koktélt:
Dörzsölj el 1-2 csepp olajkeveréket a tenyeredben!
Inhaláld be majd kend be a nyakra, tarkóra, hogy minél gyorsabban az agyba jusson és a hatását kifejtse.
További keverékek
 • SMART&SASSY
Anyagcsere serkentő, a vércukorszint szabályozásával csökkenti az éhségérzetet két étkezés között.
Segíti az emésztést, a méregtelenítést, a narancsbőr csökkentését.
Igyál 1-2 cseppet edzés előtt egy pohár vízbe vagy kapszulába csepegtetve, de el is oszthatod egész napra egy 6-700 ml-es üvegből készült kulacsban. Műanyag flakont semmiképpen ne használj, mert az olajok kioldják belőle a káros anyagokat!
Összetevői: a grépfrút, citrom, borsmenta, gyömbér és fahéj illóolajok.
 • DEEP BLUE
Ez az a keverék amely az edzés előtt, alatt és után is alkalmazható, bemelegítés, izomláz ellen….
Olaj és krém forméban is elérhető, amelyek közül én a krémet részesítem előnyben a sportkor, hiszen alegjobb ha még egy kicsit masszírozom is a területet és akrém felszívódása hosszabb mint az oljaoké ezért kicsit több időt töltök el a masszírozással.
Az illóolajkeverékre alapozott jól kenthető krém kiváló bemelegítéshez (vádli, comb, váll), és persze a levezetéshez, nyújtásokhoz.
Nyugtat, hűsít, javítja a keringést, csökkenti a gyulladásokat, csillapítja a fájdalmakat.
Rándulások, ficamok esetén gyors segítség.
Fő összetevői: a kúszó fajdbogyó, kámfor, borsmenta, kék varádics, kék kamilla, olasz szalmagyopár és ozmantusz illóolajok.
 • AROMATOUCH
Speciális keverék az elfáradt testrészek ellazítására, felfrissítésére, nyak-, fej- és hátfájásra, izomfeszültség oldására.
Nagyobb testfelületen keverd el hordozóolajban az egyszerűbb felvitelért.
Összetevői: a bazsalikom, grépfrút, ciprus, majoranna, levendula és borsmenta illóolajok.
 • SERENITY

Alvás, pihentető keverék, mely a mély alvás fézisát nyújtja meg, tehát kipihentebben ébredünk. Ez mindig nagyon fontos, de egy verseny előtt kiemelten figyelni kell a megfeleő minőségi alvásra, pihenésre.

Nyugtató keverék azon illóolajok békés keveréke, amely támogatja a pihentető alvást. Csillapítja a nap gondjait, hogy te és a családod nyugodt éjszakai pihenésben részesüljetek.

Kenj 2-3 cseppet a tarkódra vagy a szívedre, hogy megnyugtasson.
A doTERRA Serenity célja a relaxáció és a helyreállító alvás támogatása. Ez a legkelendőbb keverék ötvözi a fa, virág és gyógynövény illóolajokat, amelyek híresek arról, hogy képesek csillapítani a feszültséget és elősegíteni a jó éjszakai pihenést. Kilenc kulcsösszetevő hozzájárul a keverék pihentető tulajdonságaihoz.
A Ylang Ylang illóolajat a Fülöp-szigeteken desztillálják az őshonos trópusi fa illatos, lelógó virágaiból. Az ylang ylang egészségügyi előnyeinek kutatása a huszadik század elején kezdődött, amikor a francia vegyészek észrevették az olajok nyugtató tulajdonságait.
A római kamilla érzelmileg megnyugtató olaj. Tiszteletben tartják a test és az elme nyugtatására, ellazítására és elcsendesítésére.
A levendula friss, virágos aromáját az ókor óta használják a feszültség eloszlatására és a szorongó érzések enyhítésére.
A Vetiver illóolaj gazdag, földes illata az egyik legmegalapozóbb illóolaj.
A Ho Wood illóolaj nyugtató a magas linalool koncentrációnak köszönhetően.
A hawaii szantálfa illóolaj fás, földes és pihentető.
A majoránna érzelmileg megnyugtató.
A Cedarwood magas Cedrol-tartalommal rendelkezik, amelyet alaposan megvizsgáltak az idegek megnyugtató képessége miatt.
A vanília abszolút csillapítja az aggodalmat, és ösztönzi a szeretet és a kapcsolat érzését.
Összegezve

Az esszenciális illóolajok biztonságosak, természetesek és hatékonyak, ezért számos területen végtelen sokat tudnak segíteni, főleg ha egy tudatos és egészséges életmódról van szó. Mindannyian különböző típusú testalkattal, egyedi DNS-el, egyéni egészségállapottal és kórtörténettel rendelkezünk és egyéni szükségleteink is vannak. Az esszenciális illóolajokat azonban egyénre szabottan lehet használni, egyéni testmozgás vagy testalkat szerint. Az esszenciális illóolajok minden esetben megtámogatják az egészséges életmódot, segítve az egyéni célok elérését, legyen szó kívánt testsúlyról, testalkatról vagy csupán egy általános jó fizikai közérzetről.

Melegítő és hűsítő esszenciális illóolajok

A melegítő és hűsítő tulajdonságokkal rendelkező illóolajok edzés előtt és után is hasznosak tudnak lenni, mivel jótékonyan hatnak a bőrön keresztül. Ha valaki épp edzés előtt helyileg, bőrön keresztül használ egy melegítő illóolajat, akkor az nagy segítség lehet a bemelegítés fázisában, ugyanis lazítja az izmokat és előkészíti a testet az adott fizikai tevékenységre. Edzés után pedig egy hűsítő illóolaj ajánlott, amit helyileg a lábakon, a talpakon, a vádlin vagy a háton ajánlott bemasszírozni. Mindkét illóolaj, a melegítő és a hűsítő is ajánlott bemelegítésnél, nyújtásnál vagy masszírozásnál.

Melegítő hatású illóolajok: fekete bors, kasszia, fahéj, tömjén és fajdbogyó.

Hűsítő hatású illóolajok: bazsalikom, kardámom és borsmenta.

Élénkítő, energizáló és motiváló esszenciális illóolajok

Az élénkítő és energizáló hatású illóolajok nagy segítséget tudnak ebben nyújtani, edzés előtt és közben is. Ezeket az illóolajokat helyileg, bőrön keresztül lehet használni vagy pár cseppet egyenesen a ruhára csepegtetni, így hosszabb ideig is érezhető az illóolaj kellemes aromája. Ugyancsak egy hatékony módja az illóolajok használatának ezek párologtatása, ha valaki edzőteremben vagy saját otthonában végzi ezeket a tevékenységeket.

Élénkítő és energizáló illóolajok: bergamott, ciprus, grapefruit, citrom, fodormenta és mandarin.

Nyugtató és pihentető illóolajok: balance, vetiver, levendula, peace és serenity.

Fontos!
Az esszenciális olajok nem helyettesítik a gyógyszereket, vagy az orvos által előírt terápiát! Minden esetben konzultáljon orvosával, ha elkezdi használni az esszenciális olajokat! Egy Ön számára új olaj használata előtt mindig végezzen először bőrtesztet!
Gyermekeknél, érzékeny bőrűeknél javasolt hordozóolajban hígítani az olajokat!
Esszenciális olajokat szembe fülbe, orrba, nyílt sebbe csepegtetni tilos!
Ha allergiás reakciót tapasztal, függessze fel az olaj használatát!
Ha fényérzékenyítő olajokat használ bőrön, kerülje a közvetlen napsütést és uv – sugárzást 12 órán át!
Írj bátran, ha Te is szeretnéd megtapasztalni a doTERRA illóolajok erejét vagy, ha bővebb információra lenne szükséged! Ha szeretnél vásárolni vagy regisztrálni itt is megteheted.

 

Pin It on Pinterest