Őszi-téli betegségek megelőzése és kezelése illóolajokkal 2. rész

Folytatom az őszi-téli betegségek megelőzése és kezelése illóolajokkal. Hiszen annyi minden lehet, hogy nem fért bele az előző bejegyzésembe. Próbálom nektek úgy összerakni, hogy azonnal tud mihez kell nyúlni és hogyan kell használni akkor is ha kezdő olajhasználó vagy.

Az első részben az On Guard termékcsaládot mutattam be részletesen, na de mellette van egy nagyon fontos olaj keverék amit szeptembertől márciusig a család napi szinten használ, ez pedig nem más mint a légzőszervi keverék az AIR, hiszen nagyon fontos, hogy a légzőrendszerünk rendben legyen.

doTERRA Air® Légzőrendszert támogató keverék

A kardámom hozzáadásával készített Air esszenciális illóolaj keverék a légzőszervekre fokozottabb hatással segíti a légzést. A szabadalmazott keverék tisztítja és nyugtatja légutakat, esti diffúzoros párologtatása és helyi bőrfelületen való alkalmazása elősegíti a pihentető alvást.  A keverék babérlevelet, borsmentát, eukaliptuszt, teafát, citromot, ravensara-t és kardámom-t tartalmaz.

Tisztán tartja a légutakat és jó állapotban tartja a légzést. Elősegíti az általános egészséges légzőszervi működést. Gyerekeknek párologtatva vagy bőrfelületen hordozóolajban hígítva alkalmazható, mellkason, háton, talpon, hogy nyugtassa az érzékeket. Amikor úgy érzi, hogy nyitott légutakat szeretne, dörzsölje a doTERRA Air-t a mellkasára.

Légzőrendszert támogató önálló olajok

Felszívódva a légutak nyálkahártyáján kiválasztódnak az illóolajok, így másodlagos hatást is kiválthatnak, eljutnak az alsó légutakba is. Fontosabb illóolajok: eukaliptusz, kakukkfű, borsmenta, Rozmaring, Édeskömény, Erdei és Fenyők olajai. Legtöbb humán vizsgálatot az eukaliptusz és a borsosmenta illóolajával végezték, megállapították, hogy az eukaliptol (cineol) hatékonyabban csökkenti a orrnyálkahártya vérrel telítettségét, és segíti a légúti váladékok oldását, mint a mentol. A kakukkfű olaj timol és karvakrol tartalma miatt jelentős antimikróbás, gyulladáscsökkentő hatást mutatott, emellett a légúti görcsöket is csökkentette. A fenyőfélék illóolaja pinén tartalma miatt hatékony nyákoldó. Párologtassa ezeket az olajokat frissítő és felemelő hatásuk miatt is! Fontos, hogy a légzőrendszer egészséges maradjon. A rendszeres testmozgás, a vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő étkezés és a napi elegendő alvás is kulcsfontosságú a légzőrendszer megfelelő működéséhez. Az illóolajok támogathatják a tiszta légutak, az egészséges légzésfunkciók és a könnyű légzés érzését is.

1. Eukaliptusz

1788-ban John White sebész-főorvos megérkezett az első flottával Ausztrália partjaira. Néhány héten belül elkezdte dokumentálni az egyedülálló eukaliptusz növényt. Gyógyító tulajdonságai sok helyi őslakos közösségben jól ismertek voltak, akik sebek gyógyítására, a fertőzések elhárítására használták. Az eukaliptusz antioxidáns tulajdonságairól ismert, és gyakran használják fertőzések leküzdésére, ezért rengeteg torokpasztillában és szirupokban megtalálható. Olaját belélegezve megkönnyítheti a levegővételt, enyhítheti a megfázást és a lázat.

2. Kakukkfű 

Talán a leggyakrabban alkalmazott gyógynövény a kaukkfű a légúti fertőzések, megbetegedések esetén, biztosan fogyasztott már legalább egyszer kakukkfűből készült gyógyteát. Az esszenciális illóolajok 1 cseppje a növény forrázatának, azaz a teák gyógyerejének többszörösét tartalmazzák. A kakukkfű speciális kémiai tulajdonságai támogatják az egészséges immunrendszert. Figyelemre méltó az őszi-téli betegségek megőrzésében és kezelésében vállalt széles spektrumú szerepe is.NE ALKALMAZZUK MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS A VÁRANDÓSSÁG IDEJE ALATT! A kakukkfű illóolaj gyógyhatásai: fertőtleníti a légutakat, baktériumölő, mikrobaölő, fertőtlenítő, köptető, köhögéscsillapító, gombaölő, ajánlott felsőlégúti fertőzés esetén

3. Borsmenta

Az egyik legkeresettebb olaj, a borsmenta sokrétű, az egészségre jó hatással bíró tulajdonságokkal rendelkezik. Elősegítheti az egészséges légzést, enyhítheti a hányingert. A borsmenta esszenciális olaj mindig hasznos, ha kéznél van. A borsmentának erős érzelmi előnyei is vannak. Népszerűen használják a szomorú és szorongó érzések, fokozott érzelmek csökkentésére, a feszültség enyhítésére és a nyugtalanság enyhítésére. Este ne párologtassuk lefekvés előtt, mert élénkítő hatású! VÁRANDÓSSÁG ÉS SZOPTATÁS IDEJE ALATT NE HASZNÁLJUK! A borsmenta illóolaj gyógyhatásai az aromaterápia tapasztalatai alapján: természetes kémiai összetétele közel 22 baktériumtörzs ellen hatásos tudományos laboratóriumi humán külföldi kutatásokkal alátámasztva. Köptető, tisztítja a légutakat, lázcsillapító, szellemi és fizikai serkentő hatású lehet. Ideális segítség lehet a használata megfázás, nátha és influenza esetén.

4. Eukaliptusz

Az eukaliptusz illóolaj elősegítheti a relaxáció és a tiszta légzés érzését. Az eucalyptus radiata elsődleges kémiai összetevői az eukaliptol és az alfa-terpineol, amelyek nagyban hozzájárulnak a nyugtató és tisztító hatásával a légúti problémák esetén a tiszta légzéshez. Az eukaliptusz pihentető és feszültségoldó hatást vált ki masszázs esetén is. Ugyanakkor a bőr számára is előnyös tulajdonságokkal bír. NE HASZNÁLJUK MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS EPILEPSZIA ESETÉN! BELSŐLEG NE ALKALMAZZUK! Az eukaliptusz illóolaj gyógyhatásai az aromaterápia tapasztalatai alapján: baktérium ellenes, felső légutakat tisztító, fertőzésgátló, gyulladáscsökkentő, köptető, lázcsillapító, tisztító, fájdalomcsillapító.

5. Szibériai Fenyő

Diffúzorban párologtatva a szibériai fenyő elősegítheti a könnyű légzés érzését, miközben megnyugtatja az érzelmeket. Bármikor, amikor otthon, munkahelyen vagy iskolában tartózkodik, diffúzáljon szibériai fenyőt, mely segít csökkenteni a stresszt. Lélegezzen mélyet, hogy megtapasztalja a frissítő aromát. A fenyő illóolaj gyógyhatásai az aromaterápia tapasztalatai alapján: segíti a légúti váladék fellazításában és eltávolításában. Bronchitis, köhögés, torokgyulladás, megfázás, influenza, asztma esetén kifejezetten hasznos lehet- a légutak tisztítására kiváló. Használjuk párologtatóban, fürdővízben, mellkasba masszírozva.

6. Fekete Lucfenyő

Erőteljes fa illóolajat, a fekete fenyőt desztillálják a Picea Mariana fa tűiből és ágaiból. Ismeretes, hogy pihentető légkört teremt, kezdje a napot a fekete lucfenyő hűsítő és nyugtató előnyeivel. A fekete fenyő illóolaj frissítő olaját gyakran használják az aromaterápiában, hogy elősegítsék a tiszta légutak és a könnyű légzés érzését. A bornyl-acetát, a fekete fenyőolaj fő kémiai alkotóeleme elősegíti a nyugalmat.

7. Rozmaring

A rozmaringolaj a légzőrendszer és az egészséges emésztés támogatására is alkalmazható. A rozmaring illóolaj kitisztítja a mentális zavart és enyhíti a feszültség érzését. Mivel a rozmaringolaj hasznos lehet az egészséges légzőrendszer elősegítésében és az egészséges emésztés támogatásában, célszerű belsőleg használják az olajat. A Rozmaring illóolaj erőteljes élénkítőszer, hatása 3-4 órán keresztül is tarthat, ezért ne használjuk lefekvés előtt. EPILEPSZIÁS BETEGEK ÉS VÁRANDÓS ANYÁK NE HASZNÁLJÁK!

8. Kardamom 

A belsőleg fogyasztott kardamom a légzőrendszerre is nagy hatással van, mivel magas 1,8-cineol-tartalma elősegíti a tiszta légzést és a légzőszervek egészségét. A doTERRA kardamom illóolajat Guatemalában termesztett kiváló minőségű kardamom magokból nyerik ki, amelyeket illóolajba desztillálnak szigorú CPTG® vizsgálati előírásainkkal. Adjon egy csepp kardamomot és ha erősnek találja az ízt, akkor egy-két csepp citrom esszenciális olajat egy pohár vízhez, igya meg hogy enyhítse a légúti kellemetlenségeket.

Légúti illóolajok használata

Diffúzáljon doTERRA Air-t® , vagy kakukkfű, vagy eukaliptusz, borsmenta vagy fenyő olajból 3-4 cseppet a éjszaka, amikor szükséges- kombinálhatja is őket egyidejűleg. Ahhoz, hogy könnyedén vehessen levegőt, a mentol, eukaliptol és a Szibériai fenyőolajban található bornyl-acetát természetes kémiai vegyületek segíthetnek. A légzőrendszer és ehhez tartozóan a hörgők, légutak megnyugtatásához kiválóak ezek az esszenciális illóolajok. Inhalálhatja a tenyeréből is, tegyen 2-3 csepp olajat tenyerébe és lélegezzen mélyen bele. Vigyázzon, hogy az orr-nyálkahártyájához, a hallójáratba és szembe ne kerüljön olaj!!!

Dörzsölje a mellkasára egy-két csepp Air-t, vagy Szibériai fenyőt és Eukaliptuszt, hogy elősegítse a tiszta légutak érzését.

Gyerekeknek NE alkalmazzon 5 éves kor alatt mellkasba dörzsölve sem eukaliptusz, sem borsmenta olajat!!! Diffúzorba a fenyő olajok, kakukkfű, citrom, illetve a fodormenta olaja kiválóak.

Gyerekeknek külsőleg kizárólag hordozóolajban hígítva alkalmazhatja helyileg bemasszírozva. 

Tegyen egy csepp kardamomot vagy rozmaring olajat egy pohár vízbe, és igya meg hogy segítse a légúti kellemetlenségeket. Tegyen párologtatóba szintén 1-2 cseppet és lélegezze be.

És még egy nagyon fontos feladat van a megelőzésben! Az emésztőrendszerünk azaz a bélflóra is legyen megfelelően rendben. Egész évben szoktam kúraszerűen alkalmazni a gyerekeknél a probiotikumot, de a téli időszakban minden hónapban adom nekik héten keresztül. A doterra PB ASSIST egy nagyon jó probiotikum komplexum. Támogatja az egészséges emésztési-és immunfunkciókat. A PB Assist+ lágykapszulákkal készült szabadalmazott formula pre-biotikus rostokból és hat törzsből eredő probiotikus mikroorganizmusokból áll. 6 milliárd CFU aktív probiotikus kultúrát és oldható pre-biotikus FOS-t (frukto-oligaszacharidok) szállít a szervezetnek, mely ösztönzi a kultúra adhézióját és növekedését. A lassú kibocsátású dupla kapszulás szállítási módszer védi az érzékeny probiotikus kultúrákat a gyomorsavtól. A PB Assist+ kapszula egyedülálló, biztonságos és hatékony módja, hogy biztosítsa a szervezetnek a jól ismert emésztés-és immunitás támogatásához előnyös probiotikumokat.

LEGFONTOSABB ELŐNYEI: Elősegíti a hasznos baktériumok elterjedésének pozitív egyensúlyát, fenntartja az egészséges bélflóra egyensúlyát. Támogatja az egészséges emésztőrendszer és az immunrendszer működését, támogatja a gyomor-bél traktus egészségét, különösen a bélrendszerben és a vastagbélben. Segítséget nyújt az optimális anyagcsere és az élelmiszer-felszívódás támogatásában.

Írj bátran, ha Te is szeretnéd megtapasztalni a doTERRA illóolajok erejét vagy, ha bővebb információra lenne szükséged! Ha szeretnél vásárolni vagy regisztrálni itt is megteheted.

Pin It on Pinterest