Jóga

Jóga tudomány, amelyet India ősi látói tökéletesítettek, de nemcsak India, hanem az egész emberiség számára. A jóga a teljes élet. Eszköz, amellyel az ember személyiségének minden oldalát tökéletesítheti.

Jóga-Ganésha

A jóga a helyes életvitel művészete. A jógi, aki elsajátította a helyes életvitelt, boldog, harmóniában él és békés. A stressz elkerüli őt. Ez nem testgyakorlás, csak segédeszköz, hogy túljussunk a fizikai szinten. Az igazi jóga egy megfelelő tanító mellett végzett intenzív, személyes, fegyelmezett gyakorlás és gondolkodásmód.

A jógikus életmód előfeltételei

Az erkölcsi tisztaság és a spirituális törekvés az úton megtett első két lépés. Akinek az elméje nyugodt, aki hisz a guru és az írások szavában, aki mérsékelt az evésben és az alvásban, és aki őszintén kívánja a létforgatagból való megszabadulást, az alkalmas a gyakorlására. A gyakorlás során az elme megszokott, kifelé irányuló tevékenysége megfordul. Ehhez nagyon fontos az elme nyugalma. Anélkül, hogy az elmét először meg ne nyugtatnánk és teljesen uralmunk alá ne vonnánk, lehetetlen elérni, hogy az ellentétes irányba haladjon.

Jógaszintézis

Az egyoldalú fejlődés nem ajánlatos. A vallásnak az ember egészét kell nevelnie és fejlesztenie: a szívét, az értelmét és a tetteit is. Csak így érheti el a tökéletességet. Egyedül a jógaszintézis hozza el ezt az átfogó fejlődést. Csak a jógaszintézis fejleszti egyenlő módon a fejet, a szívet és a kezet, és vezet el a tökéletességhez.

A gyakorlás előnyei

Az élet manapság feszültséggel teli, ingerlékenység, heves indulatok és sietség jellemzik. Ha valaki az alapelvek közül csak néhányat épít be a mindennapjaiba, már akkor is sokkal jobban meg tud birkózni saját összetett létezésével. A gyakorlás a tudatlanságból a bölcsességbe, a gyengeségből az erőbe, a diszharmóniából az összhangba, a gyűlöletből a szeretetbe, a szükségből a teljességbe, a határok közül a végtelenségbe, a különbözőségből az egységbe és a tökéletlenségből a tökéletességbe vezet.

 

Szeretetmező

Részletek Srí Szvámí Sívánanda: Utak a boldogsághoz c. könyvéből

Pin It on Pinterest