Jóga és egészség

Mi az a jóga?

Az egészség elérésnek záloga

A jóga szó egyesülést jelent. Mivel is egyesülhetünk egy jógafoglalkozás során? Az elmélyüléssel végzett gyakorlás teljes mértékben behúzza a figyelmünket. Befelé. A befelé figyelés során pedig találkozunk önmagunkkal, lelkünkkel. Egyesülünk belső lényünkkel. Hogyan is lehetséges ez? Sokan azt gondolják, hogy a jóga csak egy testgyakorlás, amikor minél bonyolultabb, és nehezebben kivitelezhető pozíciókba tekerjük testünket, és éppen ezért azt gondolják, hogy a jóga nem nekik való. Pedig a jóga mindenkié, mindenkinek a javát szolgálja, az egészség záloga.

Gyakorlás előtt

A jógához való hozzáálláson nagyon sok múlik. A gyakorlás előtt érdemes megismerkedni a jóga filozófiai vetületével, fontos, hogy felkészítsük elménket, mielőtt a testünkkel kezdünk foglalkozni. Kezdhetjük azzal, hogy megfogalmazzuk magunknak, mi is a célunk a jóga gyakorlásával. Amennyiben csak a testünket szeretnénk izmossá varázsolni, akkor lehet, hogy nem a jóga lesz a megfelelő gyakorlás számunkra. Mivel a jóga nem csak a fizikai testünkkel foglalkozik. Itt fontos a lélek is. Az egyesülés is, hogy újra visszataláljuk a gyakorlás segítéségével a bennünk lakozó erőforrásokhoz. Már nagyon eltávolodtunk önmagunktól, folyton rohanunk, sietünk, megfelelni vágyunk az ezernyi elvárásnak, amely körülvesz minket, amelyekkel, sok esetben, bombázzuk magunkat. A jóga pont erről szól, a lelassulásról, a nyugalomról, a középpont megtalálásáról. És erre mindenkinek szüksége van, sőt ez lehet a lefőbb cél, hogy közel kerülve önmagunkhoz megvalósítsuk amiért leszülettünk: rátaláljunk lelkünk békéjére.

Ehhez egy nagyon tisztán jelző eszközt kaptunk, a testünket. És itt a kulcs, a test jelez, ha figyelünk rá. A testünk mindig jelez, ha valami nincs rendben lelkünkben. Itt fáj, ott fáj, kialakulnak kisebb-nagyobb betegségek. Ezek mind jelzések, hogy mi az, amin változtatnunk kell, hogy újra visszakerüljünk a normális kerékvágásba. Ezt tudjuk kihasználni a gyakorlásunk során is. Ezt a tökéletes jelzőrendszert, hiszen testünk egyből jelez, ha valamit túlerőltettünk. Ehhez előbb azonban meg kell értenünk, hogy miből áll a jóga, meg kell fogalmaznunk, hogy miért is jógázunk, hogy ne csak testgyakorlás legyen, hanem a megértésen keresztül át tudjuk ültetni az elméletet a gyakorlatba.

Foglalkozásokról bővebben: Szeretetmező

Pin It on Pinterest