doTERRA olajok ár érték aránya azaz olcsó vagy drága?

 

Úgy éreztem, hogy ezt a témát meg kell írnom, boncolgatni kell egy kicsit Mivel tud többet egy drágább olaj, mint egy olcsó? Azaz a doTERRA olajok ár érték aránya azaz olcsó vagy drága? Ez egy fontos és kényes kérdést vettet fel számomra. Minden egyes aroma bemutatóm alkalmával szóba kerül az esszenciák ára, ez alól nem lehet kitérni.

Fontos, hogy ha illóolajokat alkalmazunk, egy szabályt mindig tartsunk be: csak 100% tisztaságú illóolajat vásároljunk! Ez azért fontos, mert a piacon található olajok minősége nagyon változó. Az olcsóbb darabok nagy valószínűséggel szintetikus anyagokból állnak, esetleg többszöri lepárlásból származnak, így viszont épp hatásukat veszítik el.

Megéri tehát a drágábbat választani, már csak azért is, mert ezekből jóval kevesebbet kell használnunk a kívánt eredmény eléréséhez!

A doTERRA termékei éppen ezért olyan különlegesek. Ezek az olajok ugyanis 100%-os tisztaságú kivonatok, semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaznak. Ráadásul a doTERRA illóolajokban semmiféle káros anyag nincsen. Nincsenek mesterséges színezékek, nincs Dietanolamin, sem Formaldeid donorok, sem Parabének, sőt állatkísérleteket sem végeznek velük.

Az illóolajok rendkívül bonyolult kémiai vegyületek, melyek jelenlétének köszönhető terápiás hatásuk. Amennyiben egy illóolaj nem tartalmazza azokat a „gyógyító” összetevőket, melyek alkalmassá teszik egy-egy kezelésben való alkalmazásra, akkor nem érhető el az a hatás, amit várunk tőle.

Vannak olyan olajok is, melyek másod- vagy harmad lepárlásúak. Minőségileg így alulmaradnak azoktól az olajoktól, melyek első lepárlásból származnak. Áremelő tényező az is, hogy a minőségi illóolajokat speciális vizsgálatnak vetik alá, mely garantálja a fent már említett kémiai összetevők pontos, százalékos arányát az adott illóolajban.

 

Az illóolajok magas költségének oka

doTERRA olajok ár érték aránya azaz olcsó vagy drága?

Az illóolaj olyan illékony folyékony anyagok keveréke, amelyek különleges aromájúak, amelyeket a növényekből desztillációval, extrahálással vagy préseléssel extrahálnak. Az illóolajokat aromaterápiában használják, mint kozmetikai és illatszertermékek, élelmiszer-ízek, gyógyszerek stb.
Az illóolajok többsége drága termékek, amelyek a termelés munkaigényes technológiájának köszönhetőek, mert az 1 kg olaj kivonásához nagy mennyiségű nyersanyagra van szükség – néha több száz kilogramm szirmok. Néhány példa a doTERRA 1 kg esszenciális olaj előállításához szükséges nyersanyagokról:

 • 15 kg tömjén
 • 20 kg mirha
 • 55 kg borsika
 • 60 kg koriander
 • 60 kg édeskömény
 • 100 kg levendula
 • 1650 kg cickafark
 • 2500 kg orvosi citromfű
 • 3500 kg rózsa

 

Az illóolaj ára a következő tényezőktől függ:

 • növényi illóolaj tartalmának százalékos aránya
 • nyersanyagok növekedésének helye
 • termelési módszer
 • válogatás és csomagolás költsége, a gyártótól való szállítás, tanúsítás, vámkezelés
 • legdrágább olajok virágosak: rózsa, a jázmin, a neroli, a jácint, az írisz, a mimóza

Ár érték arány azaz drága vagy olcsó illóolajok

doTERRA olajok ár érték aránya azaz olcsó vagy drága?

Ha az olajat komoly célokra vásárolják – aromaterápiát vagy masszázst, felelősséget kell vállalniuk a beszerzéssel kapcsolatban, mert az alacsony minőségű olaj vagy hamisítvány semmilyen hatással vagy egészségkárosodással nem járhat.
Az olcsó olajok nem lehetnek jó minőségűek. Ne feledje, hogy a gyógyszertárakban gyakran illóolajok leple alatt értékesítik szintetikus olajokat vagy aromás anyagokat, ahol egy csepp illóolajat hígítanak a bázisban – természetes növényi vagy akár ásványi (petrolkémiai termék). Ezek a palackok nagyon olcsóak, és néha ritka olajok vannak a közelben, és megfizethetőbbek ugyanazon az áron.
A rossz minőségű olajok: erős szagúak, irritálják a bőrt és néha allergiát vagy mérgezést okozhatnak. A szintetikus olajoknak nincs terápiás hatása, mert nem tartalmaznak értékes növényi összetevőket.
Minőségi olajok gyors eredményt adnak, ha helyesen használják. Bizonyos, például citrusfélék kivételével nincs eltarthatóságuk. Gazdag és kellemes, de nem éles íze van.

Több jele is van annak, hogy silány utánzatot vagy éppen gyenge minőségű, „felhígított” illóolajat akarnak rád sózni.
 • Az első, ami mindenképpen szembetűnik, az ár: ha néhány száz forintért már megkaphatod az olajat, akkor jobb, ha a csábítás ellenére rögtön ott hagyod, mert ennyiért nem lehet 100 százalékos, hibátlan minőségű illóolajat még készíteni sem, nemhogy haszonnal eladni.
 • A mások intő jel, ha vízszínű, teljesen átlátszó üvegcsében, esetlen műanyag fiolában van az illóolaj. Ezek ugyanis alkalmatlanok az illóolaj megfelelő tárolására, hiszen a műanyaggal az olaj reakcióba léphet, és ártalmas vegyületeket oldhat ki belőle (ezért alapvető egészségügyi követelmény, hogy a valódi illóolajok üvegből készült kis tartályokban kerüljenek forgalomba). A színezett, fényvédő üvegre pedig azért van szükség, hogy a napfény káros hatásaitól a lehető legtovább védve legyen az illóolaj. Ezeknek az anyagoknak ugyanis nem tesz jót sem a meleg, sem a közvetlen napfény, ezért úgy kell őket tárolni, ahogy a legtöbb gyógyszert és gyógykészítményt: hűvös, sötét helyen.
 • Végül pedig a terméken található feliratok is beszédesek: ha itt részletesen felsorolják, hogy az illóolaj milyen növényből és milyen eljárással készült, meddig használható, valamint azt is közlik, ki, mikor és hol készítette az olajat és milyen szervezet vizsgálta be (természetesen megfelelő cégnévvel, adószámmal, engedélyszámmal és elérhetőséggel kiegészítve), akkor már valószínű, hogy jó minőséget tartasz a kezedben. Ha ezenfelül még arról is szól a címke, hogy az adott illóolaj mire jó, hogyan hat, és miként kell felhasználni, akkor minden bizonnyal gondos és megbízható gazdától származik. Ha viszont egyáltalán nincs címke az üvegcsén, a legjobb, ha keresel egy másikat, mert nagy valószínűséggel hamisítvánnyal van dolgod.

 

Így készül a legjobb minőség

A legjobb minőségű, legkoncentráltabb illóolajok lepárlással készülnek. Ennek során a növényből oldószerrel oldják ki az értékes olajat, amely egy lepárlóba csöpög. Következő lépésként desztillálás útján az oldószer visszakerül a rendszerbe. A hátramaradó kocsonyás anyag természetes viaszanyagot és aromát tartalmaz, amelyből alkoholban rázatva, utolsó műveletként eltávolítják a viaszt, és megmarad az értékes, magas koncentrációjú abszolútum.

Bár a fenti okok miatt tényleg nem olcsók a 100 százalékos illóolajok, mégis ezeket érdemes használni. Több okból is: egyrészt csakúgy, mint a valódi, drága parfümök, kiadósabbak és tartósabbak, mint a különféle anyagokkal „felütött” olcsóbb termékek (egyetlen csepp órákon át képes betölteni az illatával egy szobát, és ugyanennyi a legtöbb esetben tökéletesen elég ízesítésre és gyógyitalok készítésére). Másrészt egészségesebbek is, hiszen kizárólag a növény saját, természetes anyagait tartalmazzák, és semmilyen szintetikus vegyszer nem keveredik beléjük.

 

Engedd meg, hogy pár mondatban leírjam, micsoda egy csoda dolog, hogy szinte minden illót (közel 400) megvásárolhatsz itthon és külföldről is. Az aromaterápia nem mese: már az antik idők óta használták az illatokat szeánszok, gyógyítások, vallási szertartások során. Tudták, hogy ha a lélek gyógyult, az segíthet a testnek.

Valóban, az illók elsősorban szagláson keresztül hatnak idegrendszerünkre, lelkünkre, mentális egészségünkre. Nyugtatnak, vagy épp frissítenek. Ahhoz, hogy kiegészítő terápiaként valóban hasson az aromaterápia, minőségi illóolajra van szükség. Ehhez a bio minősítés a legbiztosabb, de egy idő után Te is gyakorlott lehetsz a szaglásban.

Fontos!
Az esszenciális olajok nem helyettesítik a gyógyszereket, vagy az orvos által előírt terápiát! Minden esetben konzultáljon orvosával, ha elkezdi használni az esszenciális olajokat! Egy Ön számára új olaj használata előtt mindig végezzen először bőrtesztet!
Gyermekeknél, érzékeny bőrűeknél javasolt hordozóolajban hígítani az olajokat!
Esszenciális olajokat szembe fülbe, orrba, nyílt sebbe csepegtetni tilos!
Ha allergiás reakciót tapasztal, függessze fel az olaj használatát!
Ha fényérzékenyítő olajokat használ bőrön, kerülje a közvetlen napsütést és uv – sugárzást 12 órán át!
Írj bátran, ha Te is szeretnéd megtapasztalni a doTERRA illóolajok erejét vagy, ha bővebb információra lenne szükséged! Ha szeretnél vásárolni vagy regisztrálni itt is megteheted.

 

Pin It on Pinterest