Aroma masszázs

Az aroma masszázst megértsük, ahhoz először talán mélyedjünk el kicsit abban, hogy mi is az aromaterápia!
A kifejezés egy francia vegyész nevéhez fűződik, aki Aromaterápia címmel később könyvet is írt az általa felfedezett terápiás lehetőségről.  Gattefossé leírja a könyvében, hogy akkor figyelt fel először az illóolajok jótékony hatására, amikor a parfümgyár, ahol dolgozott felrobbant, és égett karját az épp keze ügyében lévő levendulaolajjal próbálta gyógyítani.Meglepetésére azt tapasztalta, hogy a karján lévő csúnya égései seb nem hogy nem fertőződött el, de még hegek sem képződtek az égés helyén. Elkezdte tehát kutatni az illóolajokat. A levendula olaj az égési sebekre is kiválóan alkalmas. Természetesen nem ő volt az első a világtörténelemben, aki felfigyelt az illóolajok hatására, ugyanis több ezer éves feljegyzések utalnak szerte a világon arra, hogy már őseink is használták a gyógynövények, virágok esszenciális olajait gyógyításra és illatosításra. De azért kétségtelenül a francia úr elévülhetetlen érdeme, hogy ennyire népszerű lett ez a terápiás forma az utóbbi évszázadokban.

Azt senkinek sem kell bizonygatni, hogy az illatok képesek hatással lenni a hangulatunkra, az érzéseinkre.
Képesek csökkenteni a minket ért stresszt, bőrre kenve stimulálják a keringést, segítik a méreganyagok eltávozását a szervezetünkből. Vannak olyan illóolajok, melyek vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkeznek, álmatlanságradepresszióra, légzési problémákra nyújtanak megoldást.
Alkalmazásukkor tehát több érzékszervünkre is hathatunk egy időben:

 • vagy belélegezzünk
 • vagy a bőrünkre kenjük
 • vagy egyszerre történik mindkettő
A különböző illóolajok széleskörű terápiás lehetőségeknek adnak teret.

Nem véletlen, hogy az aroma masszázs az egyik legnépszerűbb masszázsfajták közé tartozik, hiszen amellett, hogy maximálisan felpörgeti az élvezeti részét a masszázsnak, még a gyógyászati célok megvalósulását is támogatja.

Az aroma masszázs jellemzői

Az aroma masszázst a leggyakoribb és a leghatékonyabb aromaterápiás kezelésnek tartják. A masszőrök minden esetben használnak valamiféle bázisolajat, melyhez pár csepp, a kívánt eredmény eléréséhez szükséges illóolajat csepegtetnek.
A masszázs aroma-terápiás jellegéből persze azonnal következik, hogy ez általában gyengéd, kellemes, relaxációs jellegű kezelés.

Az olajokkal végzett masszázs során lágy, hosszú, simító mozdulatokat alkalmaz a masszőr, mely az egész testet ellazítja.
A nyújtó mozdulatok hatására az izmokból kioldódik a feszültség, az oxigén-ellátás fokozódik, mivel megpezsdül a vérkeringés és a nyirokkeringés is.
A masszírozás során a véráramba jutnak a gyógynövények hatóanyagai, és ezek is rásegítenek a kívánt hatás elérésére.
Minden aromaterápiás masszőr felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes a masszázs utáni tusolást legalább 4-5 órával később elvégezni, mert az olajok nagy része az után szívódik fel a bőrbe, miután a masszázsnak vége.

Kiknek ajánlott az aroma masszázs?

Olyanok fogják hálásan emlegetni az aroma masszőrt, akik alapvetően stresszes életmódot folytatnak, bármilyen okból kimerültek, rossz a közérzetük, álmatlanságban szenvednek, felfrissülésre, energiára vágynak.
Az illóolajos masszázs kiválóan alkalmazható bőrfeszesítésre, bőrápolásra, sőt alakformálásra is. Jót tesz azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, valamiféle gyulladás van a szervezetükben, vagy valamilyen légúti panasztól szeretnének megszabadulni. 

Az aroma masszázs, mint terápiás lehetőség

Az illóolajokat keverhetjük is, de ahhoz tudnunk kell, hogy hogyan viselkednek egymással a különböző olajok. Továbbá azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy külön külön melyik olaj, mire való. Arra is figyeljünk oda, hogy az illóolajokat soha nem szabad töményen alkalmazni, hiszen bennük nagyon koncentráltan vannak jelen a különböző hatóanyagok. A rózsaolaj fertőtlenítő, görcsoldó, idegnyugtató, májvédő, vértisztító hatású.

A legnépszerűbb olajok hatásai:

 • levendula: álmatlanság, relaxáció, nyugtató
 • teafa: a légúti megbetegedések, a stressz, szorongás kezelője, fertőtlenítő
 • rozmaring: emésztési zavarok tüneteire, memória javító
 • ilang-ilang: álmatlanság, magas vérnyomás, depresszió, szorongás esetére
 • eukaliptusz: meghűlés, légúti rendellenességek, lelki problémák enyhítése
 • fahéj: menstruációs panaszok orvosa, emésztés, vércukorszint csökkentő
 • szantálfa: a bőrápolás, bőrfeszesítés, stresszoldás igényeit elégíti ki, klimax tünetei ellen is javasolt
 • grépfrút: bőrfeszesítés, vérkeringés javító, méregtelenítő

Ha a gyógyászati cél mellett a bőrápolásra is gondolunk, és kicsit hígítani szeretnénk az olajokat, akkor használhatjuk a következő zsíros hatású olajokat is, mint a jojoba, a szőlőmag, a mandula, avokadó olaját.
Az aroma masszázs során a masszőr ma már nagyon odafigyel arra, hogy megfelelő minőségű és tisztaságú olajjal történjen a kezelés, hiszen a rossz minőségű olaj tönkre teheti a bőrt.

Érdeklődj üzenetben és szívesen segítünk!
Regisztráció és vásárlás itt tudsz.

Pin It on Pinterest